Ljig ne dopušta predavanje male Ree Matijević

Ljig ne dopušta predavanje male Ree Matijević

16 oktobra 2013

dru-natasa_620x0Nekoliko stotina meštana Ljiga, đaka osnovnih i srednjih škola i radnika Kolubare okupili su se danas ispred Centra za socijalni rad u toj opštini kako bi, nakon odluke lokalnog suda, sprečili predavanje trogodišnje Ree Matijević ocu Robertu, državljaninu Hrvatske.

Odlukom Višeg suda u Valjevu, Rea je danas trebala da bude predata ocu Robertu, jer majka Nataša, s kojom vodi brakorazvodnu parnicu, prema njegovim tvrdnjama, nije dozvoljavala da je viđa.

Protestu meštana se pridružio i predsednik opštine Ljig Miodrag Starčević koji kaže da je došao da podrži sugrađanku budući da brakorazvodna parnica još uvek nije završena.

Robert Matijević se trenutno nalazi u policijskoj stanici u Ljigu gde se obavlja procena bezbedonosne situacije za njegov dolazak u Cenar za socijalni rad.

Meštani Ljiga blokirali su pre dva dana Ibarsku amgistralu u znak podrške sugrađanki Nataši Matijević.

Nataša Matijević je pre tri godine došla iz Zagreba sa kćerkom Reom, jer je tamo bila u sigurnoj kući, pošto su obe bile žrtve zlostavljanja.

Ona se posle dvomešecnog boravka u sigurnoj kući vratila kod svojih roditelja u Srbiju, a hrvatski sud tada je doneo odluku da bude staratelj deteta tokom brakorazvodnog procesa.

Prema njenim rečima, suprug Robert Matijević je podneo optužbu protiv nje na osnovu haške konvencije i od tada traje sudski postupak.

Matijevićeva je istakla da ona nije hrvatski državljanin, ali da ćerka ima dvojno državljanstvo i da ona, kao majka, nema materijalnih mogućnosti da obezbedi povratak deteta. Kako je istakla, njoj su kao majci ugrožena osnovna prava na starateljstvo nad detetom i zato traži od države Srbije da ih zaštiti jer su srpski državljani.

Matijevićeva je dodala da bi mogla da ostane da živi sa detetom, ali u Hrvatskoj, ali da tamo nema gde da živi, niti ima mogućnosti da obezbedi egzistenciju. Ona je dodala da nije uskraćivala mogućnost suprugu da povremeo viđa dete na osnovu odluke suda.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *