Ljimaj negirao krivicu za ubijanje i mučenje Srba

Ljimaj negirao krivicu za ubijanje i mučenje Srba

18 aprila 2013

fatmir-ljimajBivši zapovednik OVK, terorista, Fatmir Ljimaj i još devet saoptuženih terorista negirali su krivicu za ratne zločine, počinjene 1998. i 1999. na ponovljenom suđenju u Prištini, prenosi B92. Ljimaj, bivši zapovednik Oslobodilačke vojske Kosova, i devet bivših nižerangiranih pripadnika OVK negirali su krivicu za mučenje i ubijanje srpskih i albanskih civila u zatvoru u selu Klečka. Ponovljeno suđenje pred mešovitim većem naložio je Vrhovni sud Kosova lane u novembru, kada je poništena presuda prvostepenog suda kojom su Ljimaj i ostali oslobođeni optužbi.

Ova presuda bila je u velikoj meri zasnovana na odluci da se odbaci ključno svedočenje bivšeg čuvara u zatvoru Klečka Agima Zogaja, koji je bio svedok zločina i zabeležio ih u svom dnevniku. Zogaj je pronađen mrtav u septembru 2011. godine u Nemačkoj, mesec dana pre početka prvog procesa, a njegovu smrt nemačke vlasti su okarakterisale kao samoubistvo. Međutim, mešovito veće Vrhovnog suda odlučio je da Zogajevi dokazi mogu da se upotrebe na ponovljenom suđenju.

Ovo je prvi slučaj da se jednom istaknutom zapovedniku OVK sudi za ratne zločine u lokalnom sudu. Ljimaj je prošle sedmice, zajedno sa još šest optuženih, u sudu u Prištini negirao krivicu za učešće u organizovanom kriminalu i korupciji koja je budžet Kosova koštala dva miliona evra.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *