Љубав изнад свега

Ljubav iznad svega

24 oktobra 2018

IMALI smo svoj svet. Ljubav, ljubav je bila na prvom mestu. Stojimo na stepeništu, nežna ruka na mom ramenu, grlim ga. I samo jedno kratko: „Ćao, vidimo se. Volim te“, svedočila je legendarna glumica u monografiji „Milena Dravić“, o svom braku sa Draganom Gagom Nikolićem.

Najugledniji, najlepši, i od publike, kolega i stručne javnosti najpoštovaniji i najvoljeniji glumci na prostoru nekadašnje Jugoslavije, ostaće u našoj kolektivnoj svesti upamćeni i po najvećoj i najdirljivoj filmskoj i umetničkoj ljubavnoj priči.

– Upoznali smo se 1969, tokom rada na filmu „Horoskop“, a venčali smo se 31. decembra, u pauzi snimanja filma „Kako su se volele dve budale“. Otrčali smo u opštinu kod matičara, kuma nam je bila Jelisaveta Seka Sablić, i venčali se. Nismo se čak ni fotografisali, žurili smo da se vratimo na snimanje – govorila je Milena u retkim izjavama o njihovom privatnom životu, koji su, uprkos ogromnoj popularnosti, svih ovih decenija brižljivo čuvali od javnosti.

Kad su se prvi put sreli, ona je već tada bila popularna, a Gagi je „Horoskop“ bio, kako je jednom ispričao, treći ili četvrti film, i imao je tremu pred susret sa njom:

– Tada sam prvi put video Milenu Dravić uživo. Bila je prelepa. U ekipi su bili i Pavle Vuisić, Miša Janketić, Josif Tatić, Slavko Simić, a ona je u „Horoskopu“ igrala jedinu žensku ulogu. Na snimanju smo se sprijateljili. Kada sam joj prišao, imao sam utisak da mi je školska drugarica koju dugo nisam video ili neka devojka iz kraja koju poznajem ceo život. Upravo u tome je i prava Milenina veličina. Osvojila me je neposrednošću, bila je jednostavna, uprkos tome što je već bila zvezda. Mogla je da se ponaša kako hoće, i niko joj ne bi zamerio, a ona je bila dobra, skromna, ljubazna. To je nešto čime ona pleni i osvaja, bez obzira na lepotu.

Milena i Gaga nisu imali dece, ali je on umeo da kaže da su svu decu voleli kao svoju:

– Biti roditelj je jedno iskustvo i nešto što je potrebno svakom živom biću zbog nastavljanja vrste. Smatram da je to što nemamo decu veliki nedostatak, ne mana, ali jednostavno je tako. To nam daje šansu da svu decu gledamo kao svoju.

O deci je sa velikom emotivnošću govorila i Milena:

– Dragan i ja nemamo dece, ali smo celog života porodica. Kao što smo oboje vezani za naše porodice. Oboje obožavamo našu unuku Ivu, ćerku moje bratanice Zorice, i oboje smo brižni prema najbližima.

Legendarni glumački par nije bio brižljiv samo prema najbližima. Iako su na sve načine pokušavali da utiču na to da se o tome javno ne govori, poznato je da su u ovim našim siromašnim godinama odustali od kupovine kola da bi jednom dečaku dali novac za operaciju, a pomagali su i mnogoj drugoj deci.

Gagin odlazak u „nebesko glumište“ marta 2016, kako smatraju njihovi bliski prijatelji, bio je i početak Mileninog odlaska.

PURIŠINA VEČNA LJUBAV

MILENA se prvi put udala za reditelja Purišu Đorđevića, a zatim za reditelja Vojislava Kokana Rakonjca, i taj brak je potrajao do njegove smrti, 1969. Sa Purišom je do kraja ostala prijatelj, a kako je svedočio naš legendarni reditelj s kojim je ostvarila i neke od svojih najznačajnijih uloga, ona je ostala njegova ljubav.

– Od svih žena koje sam poznavao i koje sam voleo, još uvek jedino i najviše volim Milenu Dravić – rekao je, za „Novosti“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *