Ljubavne afere svetskih državnika – od Klintona do Olanda

Ljubavne afere svetskih državnika – od Klintona do Olanda

15 januara 2014

Više svetskih državnika, počev od bivšeg predsednika SAD Bila Klintona, bili su primorani da javno objašnjavaju ili se izvinjavaju zbog ljubavnih afera, a u najnovijoj francuski predsednik Fransoa Oland je uspeo da umanji medijski pritisak obećavši da će uskoro razjasniti svoju emotivnu situaciju.

„Privatne stvari se rešavaju privatno“, rekao je Oland novinarima na konferenciji za novinare u utorak, kada su mu postavili pitanja o njegovoj aferi sa glumicom Žili Gaje o kojoj je pisao tabloid „Kloze“.

oland-klinton-putin-foto-rojters-1389793913-428253Francuski predsednik je priznao da on i njegova partnerka, novinarka Valeri Trirveler, prolaze kroz „bolne trenutke“ i obećao je da će razjasniti situaciju pre posete SAD 11. februara.

Što se tiče privatnog života, postoji ogromna razlika između anglosaksonskih političara, gde postoji tanka granica između privatnog i javnog, i ostatka sveta, naročito juga Evrope, gde se privatnost više poštuje, a ljubavne priče i afere se više tolerišu.

Američki predsednik Bil Klinton je u avgustu 1998. godine morao da prizna na video snimku, pred velikom porotom, da je imao „neprikladne odnose“ sa pripravnicom u Beloj kući Monikom Levinski.

Tri nedelje kasnije, pod pritiskom tužioca Keneta Stara i Predstavničkog doma, gde su republikanci činili većinu, demokratski predsednik je morao da prizna u direktnom prenosu na televiziji da nije pokazao dovoljno kajanja kada je priznao tu aferu.

On je sa suzama u očima rekao da se kaje i „tražio je oproštaj“ na sastanku sa verskim poglavarima u SAD.

Klinton je tek na kraju drugog mandata uspeo da se oslobodi procesa izglasavanja nepoverenja.

Za razliku od običaja u SAD, ruski predsednik Vladimir Putin i njegova supruga Ljudmila su u junu 2013. godine u intervjuu na televiziji objavili da su se razveli, navodi AFP.

Par se nije pojavljivao zajedno u javnosti godinama pre toga i njihov privatni život je bio potpuno tajan, ali su izlazeći sa jedne predstave odgovorili na pitanja novinara i objavili razvod, bez preciziranja datuma kada se to desilo.

Međutim toj objavi, koja je bila bez presedana i očigleno organizovana, prethodilo je privođenje novinara lista „Moskovski korespondent“ koji je pisao o mogućem drugom Putinovom braku sa gimnastičarkom Alinom Kabajevom. On je priveden u aprilu 2008.

Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni uvek je govorio da su pisanja štampe o skandalima zbog njegovih odnosa sa kolgerlama, od kojih je jedna bila maloletna, „nedostojni napadi“ na njega.

Ali on se uvek opredeljivao za provokacije umesto opravdavanja. „Bolja je strast prema ženama nego biti homoseksualac“, govorio je on.

Bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi razveo se od Sesilije Sigane Albenis dok je bio na predsedničkoj funkciji. To je objavljeno u oktobru 2007. godine u jednom lakonskom saopštenju, u kome je rečeno da je „razvod sporazuman“.

Nekoliko meseci kasnije, Sarkozi je dozvolio da ga slikaju sa novom partnerkom, pevačicom i bivšom manekenkom Karlom Bruni, a u januaru 2008. je izazvao zbunjenost kada je u sred konferencije za novinare obznanio: „Veza sa Karlom je ozbiljna“. Venčali su se ubrzo posle toga.

I u Argentini je bračni život jednog šefa države svojevremeno izazvao buru.

Predsednik Karlos Menem i njegova supruga Sulema Joma razveli su se 1995. godine, ali proces razvoda je počeo u junu 1990. velikim skandalom kada je šef države dekretom naložio da njegova supruga i njihovo dvoje dece napuste predsedničku rezidenciju.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Danko B. Marin says:

    Neuroze su tu bitan faktor...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *