Ljuti francuski poljoprivrednici delili jabuke, crni luk…

Ljuti francuski poljoprivrednici delili jabuke, crni luk…

5 novembra 2014

french_620x0-620x330Francuski poljoprivrednici su danas u znak protesta zbog planiranog smanjenja budžeta za poljoprivredu i ograničenja upotrebe nitrata delili voće i povrće na ulicama Pariza.

Sindikat, koji okuplja najveći broj francuskih poljoprivredika, FNSEA, kao i udruženje „Mladi poljoprivednici“, nezadovoljni politikom vlade prema agraru, koji je dovedan u finansijski i administravni ćorsokak, organizovali su danas štrajk širom Francuske, prenosi AFP.

Poljoprivrednici su posebno revolitarani nedavnim proširenjem direktive koja se odnosi na upotrebu nitrata, a čiji je cilj da se ograniči zagađenje voda i spreči širenje zelenih algi u vodenim površinama.

Ova norma dovela je u pitanje opstanak preko 63.000 gazdinstava, koja su prinuđena na preskupe investicije.

Učesnici štrajka protestuju na različite načine. Poljoprivrednici iz Pariske oblasti su na Trgu Republike danas, od osam do 12 sati, besplatno podelili Parižanima više od 20.000 džakova krompira, crnog luka, jabuka, odnosno oko 50 tona poljoprivrednih proizvoda.

Učesnici protesta u Dižonu su ispred Agencije za plaćanje i pružanje usluga (ASP), koja kontroliše raspodelu pomoći poljoprivrednicima, rasturali seno i slamu sa četrdestak traktora.

Na Zapadu Francuske poljoprivrednici su traktorima i poljoprivrednim mašsanima zakrčili glavne saobraćajnice.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *