Lobiranje protiv nezavisnosti Kosova

Lobiranje protiv nezavisnosti Kosova

17 maja 2013

VladaSRBPosle parafiranja briselskog sporazuma, svi ključni državni funkcioneri dobili su zadatak da pojačaju lobiranje u zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova – da to ne čine ni u budućnosti, pišu „Novosti“.

Prema našim informacijama, organizovana akcija vodi se na tri nivoa: predsednik Tomislav Nikolić poslao je pisma tim državama, premijer i kancelarija za KiM svakodnevno razgovoravaju sa njihovim ambasadorima, a ministri sve bilateralne susrete moraju da iskoriste za ubeđivanje da prijateljske zemlje ne popuste.

Cilj ovako široke diplomatske ofanzive je da se na važnim svetskim adresama objasni da dogovor sa Prištinom ne znači najavu priznanja Kosova i Metohije, jer to Srbija nikada neće učiniti. Šalje im se poruka da se ne pokolebaju, a istovremeno se pozivaju i one države koje su već priznale Kosovo da ne pritiskaju ostale da krenu njihovim putem.

Savetnik predsednika za spoljnu politiku Marko Đurić kaže, za „Novosti“, da Nikolić već sprovodi veliku diplomatsku aktivnost, pošto Priština intenzivno ubeđuje strane države da briselski sporazum stvara pretpostavke za priznavanje Kosova.

– Upravo zbog toga, on svojim sagovornicima iz sveta približava sadržinu tog dokumenta, naglašavajući da Srbija njime uređuje odnos prema svojoj južnoj pokrajini i da pitanje statusa nije bilo na dnevnom redu.

Istovremeno, ministri koji su se rastrčali po svetu u potrazi za novim investitorima, imaju u rokovniku i obavezan podsetnik da brane državnu politiku za Kosovo. Vicepremijer Rasim Ljajić najviše je putovao na istok i među arpaske države – Azerbejdžan, Irak, Kuvajt, Saudijsku Arabiju, Katar…

– Nijednu priliku nisam propustio da uz razgovore o investicijama i privrednoj saradnji zatražim od zemalja koje nisu priznale Kosovo da to i ne čine. U zemljama koje su priznale nezavisnost jasno sam preneo molbu državnog vrha Srbije da ne sugerišu ostalim državama da to čine – rekao nam je Ljajić.

Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić zadužena je da lobira kod država EU:

– Cilj je da Kipar, Španija, Grčka, Slovačka i Rumunija ostanu dosledne u nepriznavanju kosovske nezavisnosti.

Bivši ambasador u Parizu profesor Predrag Simić kaže nam da ova diplomatska akcija može biti jedan od ključnih poteza u daljoj borbi za KiM:

– Broj članica UN koje su priznale Kosovo prešao je 50 odsto i, ako bi se primakao do dve trećine država, Rusiji i Kini bi bilo veoma teško da štite naše pozicije. Nova inicijativa bila bi nastavak veoma uspešne akcije Vuka Jeremića, koja je amortizovala talas priznavanja Kosova.

Ni u Prištini ne sede skrštenih ruku. Tako je Hašim Tači juče javno poručio da oni uveliko rade na obezbeđivanju priznanja nezavisnosti Kosova od strane pet članica EU koje to još nisu učinile.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *