„Lokalno fašističko pozorište“

„Lokalno fašističko pozorište“

23 novembra 2014

Tihana_TomicicPiše: Tihana Tomičić

Hrvatsko apolitičko kazalište – poruka je intendanta Olivera Frljića i njegova suradnika Marina Blaževića Rijeci. Ako nas nećete, ako nećete politiku u svom teatru, neka bude apolitičko, obezmišljeno, bezstavno – ako takva riječ postoji; bez stava. Velika kozmopolitska, široka, multi-kulti Rijeka ne može probaviti ni najmanju provokaciju, onda neka vam kazalište bude apolitičko.

Ta je poruka možda mrvu malodušna, ali za zlonamjerne kritičare lika i djela intendata Frljića ponovno i zlonamjerna. Zašto, jer oni jednostavno ne razumiju ništa dublje od jednog, najpovršnijeg sloja, a sada kad su dočekali vrlo jasan i doslovan odgovor s pročelja teatra, sad misle da je riječ o novoj provokaciji i malicioznosti intendanta koji im toliko smeta.

Stvar je, međutim, vrlo jednostavna, vjerojatno se naprosto radi o ljudima koji u životu nisu pročitali dovoljno knjiga niti, uostalom, pogledali dovoljno predstava da bi razumijeli što kultura jest, što na koncu i politika jest i da svaki građanin ima pravo biti sve što želi, pa i provokator, a da je demokratski prostor beskrajan, poput nekog virtualnog svemira u kojem ima mjesta za sve.

Šteta bi stoga bila da sve kritike koje je zadnjih dana doživio obeshrabre riječkog intendanta, koji napokon ima i podršku glumaca svog teatra, Talijanske drame i vjerojatno najvećeg broja Riječana.

Uostalom, što drugo očekivati od HDZ-a nego da pokuša pokrenuti razrješenje eklatantno »crvenog« Frljića, koji promovira ideju pobratimstva lica u svemiru. Njihovi birači očekuju da oni pokrenu smjenu jedne takve persone non grata, i na čemu se može etablirati neki vijećnik HDZ-a, usred mandata, tek godinu dana nakon lokalnih izbora, nego na rušenju takvoga intendanta?

Tome se doista nitko ne treba čuditi. HNS, to je pak stranka koja nikada nije raščistila odnose između čačićevskih tehnokrata koji ne razumiju nijednu ideologiju, i Pusićkinih liberalno-građanskih idealista čija je himna »Imagine«, a bude se i odlaze spavati s mišlju na cijelo »čovječanstvo«, pa im treba svaka ideologija – bilo da je promoviraju, ili kritiziraju.

Utoliko, HNS-ove dileme oko Frljića zapravo su njihove unutarnje dileme i odraz nesređene ideološke pozicije te stranke, zbog čega vjerojatno i stagniraju na onih 3 posto rejtinga, jer se ne razumiju ni međusobno, a kamoli da ih građani shvate.

PGS – dio njihovih članova oštro kritizira Frljića, čak na vrlo ružnoj lokalno-kampanelističkoj isključivosti tipa, u prijevodu, što će nama Riječanima neki tamo Bosanac (slobodni prijevod) soliti pamet o našoj demokratskoj kulturi. No, to je ionako stranka bez kormila koja, kao i obično, nema unisoni politički stav.

Ostali iz oporbe, Laburisti, Akcija mladih, Lista za Rijeku, neće podržati HDZ u rušenju Frljića, no ipak bi rado malo sudjelovali, pa su za raspravu barem o radu Kazališnog vijeća. Kako, zašto, nitko ne zna, ali recimo da njihovo demokratsko pravo na raspravu u Gradskom vijeću sasvim načelno treba podržati – svatko ima pravo raspravljati o svemu i utoliko njihov potpis na inicijativu HDZ-a, ako do toga dođe, ne treba promatrati posebno skaredno.

Oni će time naprosto iskazati oporbeni stav i, ako ništa drugo, uspješno zamijeniti teze te ovu situaciju iskoristiti da vladajuću većinu i Vojka Obersnela optuže da, evo, Rijeka ipak nije toliko kozmopolitska i otvorena kako je bije glas u ostatku Hrvatske, nego da je sve to breme dugogodišnje SDP-ove politike koja je Rijeku provincijalizirala i pretvorila u jedno malo veće selo u kojoj, eto, svaka tema postaje i politička i polemična. I tako dalje.

Poanta je, međutim, da HNS sigurno na kraju neće glasati za smjenu Frljića, ne zato jer bi im tako naložila predsjednica Vesna Pusić ili ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić, a možda i zato, nego jednostavno jer bi time srušili vladajuću većinu u Rijeci, i to zajedno s HDZ-om, a i sami znaju da bi si time zabili čavao u lijes u ovom gradu za naredni eon.

Stoga je doista tužno ako ove dnevnopolitičke igre doista tangiraju intendanta i njegovu kreativnu ekipu. U tom smislu, teatar doista mora biti apolitički. Ako bi se osvrtali na svaku ovakvu sitnu političku provokaciju, pokazali bi da politiku uzimaju sasvim ozbiljno, a svi znamo da je život nešto drugo od političkih igrokaza.

Lokalnu riječku politiku samo treba postaviti na daske i nastaviti je ismijavati, jer »lokalno fašističko kazalište« nije ništa manje štetno od onog nacionalnog, tuđmanovskog ili bilo kojeg drugog koje Frljić tako dobro opisuje, targetira i dovodi do apsurda. Naravno, ovo ne treba shvatiti doslovno. Ili plošno.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zapadnjak says:

    Grad Rijeka i njegove institucije,bilo kulturne,bilo institucije izvršne vlasti,sporta ili ćega god,očigledno su deosegle točku takvih demokratskih sloboda gdje njeni građani imaju neogranićene mogučnosti kritike i razmišljanja,kako vi kažete Tihana,demokratski prostor je,poput nekog virtualnog svemira gdje svatko ima pravo reći šta želi i u kojem ima mjesta za sve.Izdvajajući se takvim stavom Rijeka nije postala i nije svedena na nekakvo selo,Rijeka je time postala država u državi,jer njeni intelektualci čak i na sceni teatra ne odvajaju tuđmanovštinu od fašizma,jer u konačnosti,kako bi Poncije Pilat rekao,perući ruke na Isusovu suđenju,"šta je istina".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *