Ломљење кичме

Lomljenje kičme

28 juna 2015

KESIC djoko 43Piše: Đoko Kesić

Kad neko pomene pojam „javnost“, odmah pomislim da je u toku nekakva obmana. Javnost (plebs) ima dvije vječne funkcije: Da mu vlast radi one bezobrazne stvari, pa još ga ubjeđuje da u tome treba da uživa. Pokojni Tirke je to slikovitije opisao: „U redu je što me tjeraju da jedem govna, ali nije u redu što me tjeraju da podrigujem.“

Suština svakog vladalaštva je da uz pomoć podmitljivih novinara i medija zamagli otužnu stvarnost novim „većim problemom“ i tako upravlja energijom plebsa. U tom tonu su i nametnute priče da sve to što se događa, a tek što će se događati na Balkanu – od Briselskog sporazuma, makedonskih unutrašnjih krvarenja do rezolucije o Srebrenici ima cilj da se u Srbiji, RS, BiH, Makedoniji, Kosovu i Albaniji vlasti obračunaju s korupcijom i kriminalom u vrhu vlasti?! Ko to treba da uradi? Sama korumpirana vlast? Pa u pravu je Tirke – što nas tjerate da podrigujemo!

Na širem planu sve je još odvratnije, ali vještije upakovano. Pošto su na sjeveru Afrike posijali „afričko proljeće“, u ekonomski stabilne zemlje uselili haos, SAD i Engleska su taj haos preselile na Bliski istok, gdje su proizvele i nahranile monstruma IDIL. Na sjeveru Afrike razorili su Libiju i Egipat kao ozbiljne prijatelje Rusije, IDIL su hranili istom idejom da na Bliskom istoku destabilizuju ruske saveznike Siriju i Iran. Poslije je uslijedio isprovocirani rat u Ukrajini, koji će se nastaviti.

EU se suočila s gubitkom tržišta i ozbiljnog profita, a dobila je milione izbjeglica i veliki rat pred kućnim pragom. U EU svakako znaju sve predradnje velike ljudske tragedije koja je u toku, i one u najavi, ali niko javno ne naziva te pojave pravim imenom. Zvanično, za sve je kriva Rusija i u opštoj manipulaciji niko ne pominje SAD. Ali ostavimo bjelosvjetske obmane, gdje smo danas mi? Mi smo u Briselu, danas se događaju oni „najteži i sudbonosni briselski pregovori“, kaže Vučić. U stvari, ponavlja se Rambuje s izvjesnim dodacima u lomljenju srpske kičme. U Rambujeu Zapad je pred bombardovanje u proljeće 1999. tražio da se srpska vojska povuče s KiM i da se južna pokrajina stavi pod međunarodni protektorat. Danas u Briselu od Vučića se očekuje konačan potpis da Kosovo, nakaza od države, bude država s cjelovitim međunarodnim atributima!

Hoće li Vučić to potpisati? Moraće! Briselskim sporazumom on i Dačić su na to već pristali. Hoće li se pred istorijom gandijevskim metodama? Ali to je tek početak EU uslovljavanja jer ta predaja državne teritorije je premalo hrane za aždaju. Kosovo hoće u UN, rezolucija o Srebrenici davi RS, od Srbije traže da prizna dvije i po albanske države na Balkanu i jednu (BiH) dominantno muslimansku.

Hoće li Rusija staviti veto na rezoluciju o Srebrenici i pristup KiM u UN? To će uraditi zbog svojih geostrateških interesa, dosta je Rusija branila Kosovo. Ali to i nije pravo pitanje. Suština pomenutog „podrigivanja“ je u pitanju zašto je naša vlada više ćutala nego je govorila o suštini Briselskog sporazuma, zašto premijer hamletovski lamentira nad namještenim hapšenjima Haradinaja i Orića, kad kraj te priče unaprijed znamo i on i mi? I na kraju, taj naš put u EU je već zarastao u korov. Berlin i Pariz imaju grčko-britansku groznicu, spremaju ekstremna rješenja: Napraviće elitistički klub EU, gdje će se naći Njemačka, Francuska, Italija i Poljska. A ostali u magareću klupu. Pogodite, ima li tu mjesta za nas, makar neko magareće?

(PressRS)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milivoje Kuzmanović, univ. dipl. oec. says:

    Svaka Vam čast gospodine Đoko Kesiću! S poštovanjem! Milivoje Kuzmanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *