Ломовићу престижна награда „Гордана Брајовић“

Lomoviću prestižna nagrada „Gordana Brajović“

5 aprila 2017

kul-lomovicu_620x0

PRESTIŽNU nagradu „Gordana Brajović“, za najbolju knjigu za decu i mlade objavljenu u prošloj godini, dobio je Boško Lomović za roman „Uzbuna na planeti Okuko“, koji je objavio Bookland.

Ovo je, većinom glasova, odlučio žiri (Slobodan Stanišić, predsednik, Tanja Milenković, Bratislav Milanović, Vesna Milenković, Dragan Bogutović, Maja Radoman Cvetićanin, Milomir Kragović, Marina Biorac i Ivan Matejević), pred kojim se našlo 46 knjiga iz pera 38 autora. U užem izboru našle su se knjige „Na leđima slona“ Mile Starčević, „Čuvari krune cara Dušana“ Branka Miloradovića i „Ispričaj mi svet“ Miloja Radovića.

– Roman Boška Lomovića pisan je na savremen način, čitljiv i jasan, blizak mladom čitaocu. Iako je tkivo osnovne priče bogato i višeslojno, poruke su osmišljene, jasne i razumljive. Pisac se opredelio za žanr naučne fantastike, kroz koju pronalazi svakodnevna čovekova susretanja sa okolinom, brigom, srećom, sigurnošću, ali i strepnjom. To se može ostvariti samo veštim vođenjem radnje kojom se čitaočeva pažnja zadržava na stranicama knjige od početka do kraja – stoji u obrazloženju žirija.

Dodeljene su, takođe, tradicionalne nagrade za najbolje dečje radove. Na konkurs je stiglo više od 900 tekstova osnovaca i srednjoškolaca iz 70 škola, a imena najboljih objavićemo u jednom od narednih brojeva našeg lista. Nagrade će biti dodeljene na 20. festivalu „Dani Gordane Brajović“ koji će biti održani u Aleksincu 21. aprila.

GORDANIN TRAG

S OBZIROM na to da festival obeležava dve decenije postojanja i da su uz njega stasale generacije darovite dece od koji su neki nastavili da nižu uspehe kao poete ili prozaisti, porodica Brajović je odlučila da iz svog fonda dodeli nagradu „Gordanin trag“ (povelja i 50.000 dinara) jednom takvom učesniku i zapaženom autoru. To je, po jednoglasnoj odluci članova žirija, Jefimija Kocić iz Niša, jedna od tri izuzetno talentovane sestre, čiji su radovi godinama osvajali najviša priznanja i nagrade.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *