Лондон: Археолози пронашли 3. 000 скелета

London: Arheolozi pronašli 3. 000 skeleta

11 marta 2015

Tan2015-3-9_204512994_1_620x0Na mestu gde bi uskoro trebalo da bude izgrađena nova metro stanica u Londonu, arheolozi su iskopali oko 3.000 skeleta, među kojima su kosturi žrtava „crne smrti“.

Kako prenosi AFP, tim od 60 istraživača danonoćno će raditi tokom narednih mesec dana kako bi iz ovog nalazišta u Bedlamu, koji je nekad bio van zidina Londona, uklonili sve skelete koji će potom biti sahranjeni na nekom od grobalja, nadomak britanske prestonice.

U saopštenju kompanije Krosrejl, kojoj je poverena izgradnja nove metro linije, ističe se da bi analize kostiju trebalo da „rasvetle migracione i demokrafske tokove, način ishrane i svakodnevni život“ stanovnika Londona u doba kuge.

„Arheolozi se nadaju da će analize pomoći da se bolje razume evolucija bakterije koja je izazvala epidemiju kuge“, navodi se u saopštenju.

Stanovnici Londona su sahranjivani u Bedlamu od 1569. do 1738., periodu koji obuhvata Šekspirovo stvaralaštvo, „Velik požar“, u kom je uništen središnji deo grada, i nekoliko epidemija kuge.

Iskopavanja bi, takođe, trebalo da iznesu na svetlost dana ostatke drevnog rimskog druma duž kog su pronađeni razni artefakti, poput konjskih potkovica i urni.

Bedlam je bio prvo londonsko opštinsko groblje, a ime je dobio po obližnjoj Kraljevskoj bolnici Betlem, najstarijoj psihijatrijskoj bolnici na svetu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *