ЛОНДОН И ВАШИНГТОН УПУТИЛИ УЛТИМТУМ СРБИЈИ: Јасно су рекли КОЈИ ЈЕ РОК!

LONDON I VAŠINGTON UPUTILI ULTIMTUM SRBIJI: Jasno su rekli KOJI JE ROK!

22 marta 2019

Pošto je jasno da od dogovora Srba i Albanaca do 22. maja kada su evropski izbori nema ništa, Amerika je jasno i glasno poručila da do septembra sve mora da bude gotovo, saznaje naš portal iz diplomatskih izvora.

– Do septembra je rok, koji je dao Vašington, London je to zdušno podržao, jer je uočeno da do 22. maja nema ni promil šansi da se postigne bilo kakav napredak u razgovorima – kaže naš izvor.Da je septembar crvena linija za London i Vašington indirektno je potvrdio i sadašnji specijalni izaslanik SAD za Ukrajinu Kurt Volker.

„Moguće je da Srbija i Kosovo postignu sporazum o normalizaciji odnosa ove godine i to će zavisiti od političke podrške koju budu imali lideri u obe zemlje“, rekao je Volker.

Da se diplomatske aktivnosti dodatno pojačavaju govori i činjenica da su u Beograd, a zatimm i u Prištinu prvo stigli Amerikanci, pa Nemci, za njima Španac, a zatim i jedan Britanac.

Naime visoki zvaničnici SAD, Nemačke i Velike Britanije svakodnevno su se smenjivali na sastancima što sa albanskim, što sa srpskim političarima sa samo jednom temom, a posebnu „fusnotu“ u jeku višednevne diplomatske razmene dala je poseta španskog šefa diplomatije Srbiji.

Jedna od glavnih poruka stigla je od britanskog diplomate i političkiog direktora Forin ofisa Ričarda Mura, koji je rekao da je rešenje za „kosovski čvor“ moguće očekivati do kraja 2019. godine.

– Diplomatske aktivnosti i stalne posete predstavnika SAD, Nemačke i Velike Britanije govore da nekog dijaloga ima, jer oni ne razgovaraju samo o taksama, već se markira pozicija jedne i druge strane za buduće razgovore – kaže karijerni diplomata Zoran Milivojević istakavši da „ne stoji činjenica da je dijalog mrtav“.

U Beograd i Prištinu su tako redom navraćali generalni direktor britanskog Forin ofisa za politička pitanja Ričard Mur, spoljnopolitički savetnici nemačke kancelarke Angele Merkel. “Prethodnica” Nemaca, bio je američki podsekretar za politička pitanja Dejvid Hejl.

Zbog svih ovih aktivnosti u prethodnim danima, i interesovanja skoro čitavog zapada za “kosovski čvor”, mnogi će pomisliti da se neko rešenje ipak nazire, ako ne javno, onda možda “iza brega”.

S druge strane iz Francuske stiže glas da nema crvenihu linija kada je reč o rešavanju problema Kosova, a to je poručio francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni.

On je tako odgovorio na pojedine medijske spekulacije da se i njegova zemlja, kao i Nemačka, protivi promeni granica na Zapadnom Balkanu.

„Mi nismo za ili protiv (promene granica). Ako je rešenje prihvatljivo obema stranama i doprinosi stabilnosti regiona, za nas je prihvatljivo“, kazao je Mondoloni.

On je ponovio ranije izrečena stanovišta kako „imamo jednu zaoštrenu situaciju“ koja, kako kaže, iskrivljuje dijalog, a i negativno se odnosi na Srbiju, kao i na samu Evropsku uniju.

„Sigurno je da politička situacija u Prištini čini da su svi taoci te situacije. Danas je na političarima da preuzmu odgovornost i pokažu državničku viziju“, rekao je on.

Pozivajući kosovske vlasti da otklone barijere za nastavak dijaloga (uvođenje taksi na uvoz robe iz Srbije i BiH), Mondoloni kaže i kako je Francuska bila kritički nastrojena i prema formiranju tzv. Vojske Kosova.

Iznoseći stav o platformi za nastavak dijaloga koju je usvojila kosovska skupština, Mondoloni je rekao da shvata srpsku reakciju na platformu – da su stavovi izrečeni u njoj maksimalistički.

(Espreso)

KOMENTARI11 komentara

 1. samostalan says:

  Glodari napolje, glodjite sami sebe.

  • Ivana says:

   Ma nije problem očas će to Vučić samo da se narod malo smiri i još malo zaglupi.

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Prisilite nas :-)))

 3. Alex says:

  Dogovor znaci samo priznanje Kosova kao samostalne drzave od strane Srbije,vidis sta se desava sa zemljom koja nema mocnu vojsku I tehnoloski moderno oruzje,takva zemlja samo trpi pretnje ucijene,sankcije,ultimatume ponizenje........

  • Velika Metla says:

   Aleks,naci-amerika i pirgavi nakot zvan englezi uvek nazovu sporazumom kad onaj koga pritiskaju uradi onako kako mu oni kažu! Što se tiče sankcija,pritisaka,ultimatuma,sve to mogu da urade,ali te ako sam to ne želiš NIKADA ne mogu poniziti! Poniženje dolazi od samog sebe! NIKO te ne može poniziti kao što možeš samog sebe! A upravo samoponiženja,kako države Srbije,tako i srbskog naroda,su uradile sve vlasti od 5.oktobra,pa do dan danas!

 4. Taipova Češma says:

  Koji septembar,zašto. Rešenje postoji,već danas a TO je Rezolucija 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija.

  • Velika Metla says:

   TČ,valjda zato što će tada biti zauzeti,jer spremaju nešto slično kao "11septembar",kad su sami srušili "kule bliznakinje"! Treba im nešto slično,da bi madura optužili,i da im taj "samonapad" bude razlog za napad na venecuelu! Samo što ih u Venecueli čekaju Kinezi i Rusi! Znaš da ova sotonina paščad vole brojeve!

 5. Epic says:

  Evo sad ćemo, samo tetkama da damo lekove...

 6. rajko says:

  Uz zvuke mandoline ovaj reče kako je za njih prihvatljivo svako rešenje koje je prihvatljivo za obe strane. Ne reče za koje obe strane, ali mi već znamo: za zapad i za šiptare. Za nas ne mora i ne može biti prihvatljivo ono rešenje koje je prihvatljivo njima, jer je samo pregovaranje o našoj teritoriji nama neprihvatljivo.

 7. petrovgrad says:

  Sve dok Srbija ne izruči Madura međunarodnom sudu, nema ništa od ulaska u EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *