ЛОНДОН ЈЕ ЈЕЗИВО ПОНИЗИО СРБИЈУ У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ! Русија и Британија воде прави рат за Косово у Њујорку

LONDON JE JEZIVO PONIZIO SRBIJU U SAVETU BEZBEDNOSTI! Rusija i Britanija vode pravi rat za Kosovo u Njujorku

15 februara 2019

Velika Britanija i Rusija ozbiljno su ukrstili koplja zbog Kosova iza kulisa Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, otkriva Espreso.

U Njujorku je, kako otkriva Espreso iz diplomatskih izvora na delu klasično odmeravanje snage dve velike sile, a u centru njihovog sukoba je pitanje Kosova i Metohije.

– Moskva i London, tačnije njihove diplomate u Ujedinjenim nacijama i stalni predstavnici u Njujorku zaoštrili su odnose još od poslednje debate o Kosovu na sednici SB UN, a ta bitka i dalje traje – otkriva naš izvor.Podsetimo London je tražio da se pitanje Kosova i Metohije zauvek skine sa dnevnog reda sednica SB UN, dok je Rusija tražila da se o situaciji na Kosovu raspravlja tri puta godišnje.

– Najveće pitanje za Rusiju su garancije da takozvana Vojska Kosova neće upasti na Sever i da će Srbi biti bezbedni i da ta oružana formacija nije stvorena da bi se borila u „Iraku ili Avganistanu“. Te reči su naljutile Britaniju – otkriva izvor.

Prema njegovim rečima London smatra da Srbija samo kuka bez razloga i da će Vojska Kosova zaštititi Srbe.

Da se u Njujorku ozbiljno kuva potvrđuju i reči ambasadorke Velike Britanije Karen Pirs, na protekloj sednici Saveta bezbednosti UN, kada je iznela njihovo tumačenje Rezolucije 1244, prema kome ako nešto nije izričito zabranjeno, onda je dozvoljeno, pa tako i formiranje kosovske vojske.

Odmah je na to uzvratio ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja, ocenom da „ne postoje garancije da se takozvana vojska Kosova, koja se uglavnom sastoji od terorista Oslobodilačke vojske Kosova, neće koristiti protiv srpskog stanovništva“.

On je naglasio da Kosovo ostaje glavni izvor nestabilnosti i potencijalnih sukoba na Balkanu, a da su se prištinske vlasti usredsredile na pogoršanje krize koja preti nastavljanjem nasilja u regionu.

Na tumačenje britanske ambasadorke oštro je reagovala i Ambasada Ruske Federacije u Londonu naglasivši da formiranje takozvane kosovske vojske predstavlja direktnu pretnju po Srbe koji žive na severu KiM, što drastično povećava mogućnost novog izvora tenzija na Balkanu. Na to je, kako je naglašeno, ukazano i u poslednjem polugodišnjem izveštaju šefa misije OEBS-a u Prištini.

(Espreso)

KOMENTARI5 komentara

 1. rajko says:

  Aha, razumem! Sve što nije izričito zabranjeno dozvoljeno je. A ono što je izričito dozvoljeno, čak i obavezno kao što je do hiljadu srpskih vojnika na KiM, to nije ni obavezno ni dozvoljeno. Ili možda ipak ne razumem najbolje! Mogao bi neko iz VB da mi objasni.

 2. Velika Metla says:

  Da se u Njujorku ozbiljno kuva potvrđuju i reči ambasadorke Velike Britanije Karen Pirs, na protekloj sednici Saveta bezbednosti UN, kada je iznela njihovo tumačenje Rezolucije 1244, prema kome ako nešto nije izričito zabranjeno, onda je dozvoljeno, pa tako i formiranje kosovske vojske. Ovo jeste tačno,pod uslovom da zona,KosMet,nije demilitarizovan od srbske i šlihtarske vojske! Pošto je KFOR jedina vojna sila,s toga formiranje bilo čije vojske nije dozvoljeno!

 3. LEDY GAGA says:

  KADA ĆE SE ODRŽATI JEDAN VELIKI CENTRALNI PROTEST U BEOGRADU GDE ĆE SE OKUPITI DEMONSTRANTI IZ CELE SRBIJE?

  • Velika Metla says:

   LG,NIKADA! Hvala na pitanju! Ovu situaciju ne menja protest!

 4. Taipova Češma says:

  Rezolucija 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija. AMIN.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *