ЛОНДОН ПОКАЗАО ДА НАМ ЈЕ ВЕЋИ НЕПРИЈАТЕЉ И ОД ХРВАТА: Британија спрема удар на Србију!

LONDON POKAZAO DA NAM JE VEĆI NEPRIJATELJ I OD HRVATA: Britanija sprema udar na Srbiju!

22 novembra 2017

Velika Britanija nije povukla diplomatski već politički potez ulažući protest državi Surinam zbog njene odluke da povuče priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije. London ovim postupkom nije samo izašao iz okvira diplomatske kulture, već je napravio i svojevrstan presedan nezapamćen u svetu diplomatije.

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže Britanija pokazuje kontinuitet u tradicionalnoj politici na Balkanu koja je pre svega antiruska, a onda u tom kontekstu i antisrpska.

– Tako Britanija izražava nezadovoljstvo na način koji nije poznat u međunarodnoj praksi. Naročito jer se radi o državi koja je iznela stav o nekoj trećoj državi, zbog čega ovo ne može da dobije drugačiju kvalifikaciju osim političke – uveren je naš sagovornik.

Milivojević podseća da su Britanci u UN uvek bili najglasniji kada je reč o tome da se kosovsko pitanje skine sa dnevnog reda, a imali su i najtvrđi stav kada je reč o srpskom nepriznavanju samoproglašene države Kosovo.

– Prema tome, Britanija sada, na neki način, pokazuje i kontinuitet u svojoj tradicionalnoj politici na Balkanu koja je pre svega antiruska, a onda u tom kontekstu i antisrpska. Ali ona se i do sada manifestovala najtvrđim stavom vezanim za Kosovo i Metohiju i odnosu prema Srbiji u vezi sa tim – napominje Milivojević.

Dejan Mirović, profesor međunarodnog prava, kaže da se ne seća da Britanija ima neki ugovor sa tzv. Kosovom, po kome je to protektorat Britanije ili po kome je Britanija ta koja se obavezala da štiti interese Kosova.

– Ne pamtim ovakav slučaj, da treća država u svetu ulaže ovakav protest zbog nečega što se nje direktno ne tiče. Ovo bih ocenio kao neku vrstu provokacije, koja je usmerena ka trećim zemljama – kaže Mirović.

On kaže da ovakav potez Britanije može i te kako da utiče na neke druge države koje su poput Surinama, posebno na one koje su svojevremeno bile kolonije, a Britanija je, podseća, nekad bila najveća kolonijalna sila.

– Čini mi se da ovakvo ponašanje Britanije može da se posmatra i iz tog ugla, jer oni, očigledno u svojoj svesti i dalje smatraju da su imperijalno carstvo, što pokazuje da se kolonijalna svest kod njih nije promenila. Jer, sa aspekta međunarodnog prava, ponašanje im je neobjašnjivo – navodi Mirović.

Milivojević dodaje da ne treba da zaboravimo da je Velika Britanija među prvim državama priznala aneksiju Bosne i Hercegovine 1908. godine.

Upravo je Britanija bila ta, dodaje on, koja je na Londonskoj konferenciji onemogućila Srbiji izlaz na more, posle drugog Balkanskog rata, pa britanska politika na Balkanu i tako dalje.

Ovaj potez Velike Britanije obelodanio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

KOMENTARI5 komentara

 1. Hruscov says:

  Uvek su ti protestanti bili olos koji gusi svet zarad svojih loza.

 2. Velika Metla says:

  Srbima i Srbiji su najveći neprijatelji krug dvojke i drugosrPijanci! Većih neprijatelja od njih Srbin nema! To su kazale i mnogo umnije glave od moje,a i od vaše! Pa vi ne morate komentar objaviti! Potpuno mi je svejedno! Čak mi potvrđuje da sam u pravu!

 3. Batina says:

  Ko to do sada nije znao njemu nema pomoci. Britanci su nevidjeni zlikovci. Davno, Kinezi su kazali Naseru predsjedniku Egipta, sta ce da urade tim zlikovcima koji su u Kini vodili dva rata protiv Kineza, a potom su ih trovali drogom. Britanski zlikovci su pitali Nasera sta su mu to Kinezi rekli. Nije htio da im kaze pa su ga zlikovci ubili. Kasnije je John Coleman u svojoj knjizi objavio sta su Kinezi rekli, a to je da u slucaju da dodje do treceg svjtskog rata i upotrebe nuklearnog oruzja, prvu atomsku bombu sto ce Kinezi ispaliti ce pasti na London. Posrecilo im se.

  • Velika Metla says:

   Batina,zato ja i tvrdim da treba potopiti komplet celo ostrvo sa sve stanovništvom,i eto 95%manje problema u svetu! To "ostrvo"je čisto ZLO! Ni Vatikan im nije ravan po zlu!

 4. Dragana says:

  "Ucite decu svoje dece da mrze engleze" Nikola Pasic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *