ЛОНДОН ПОКРЕНУО ХАЈКУ ПРОТИВ РУСКИХ ДРЖАВЉАНА! Британија објавила рат Путину

LONDON POKRENUO HAJKU PROTIV RUSKIH DRŽAVLJANA! Britanija objavila rat Putinu

10 septembra 2018

Prema navodima britanskih medija, nadležni proveravaju poreklo novca 100 bogataša, među kojima je najveći broj Rusa. Među njima su Roman Abramovič, Oleg Deripaska, Andrej Jakunjin, Igor Šuvalov i Jelsina Kairova.

– Policiji su data nova ovlašćenja da može da pokrene postupak pred sudom protiv svakog za koga sumnja da je povezan sa korupcijom i organizovanim kriminalom. Nakon toga sud zahteva od osumnjičenih da dokažu kako su stekli imovinu u Britaniji. Ukoliko ne mogu da dokažu poreklo novca, imovina će im biti oduzeta – navode britanski mediji.Kako dodaju, pravila su pooštrena jer vlasti sumnjaju da bogataši godinama u Britaniji peru novac.

– Konkretno sumnjamo da pojedini ruski oligarsi u Britaniji ulažu nelegalno stečene pare Kremlja i ljudi bliskih ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Mislimo da Kremlj koristi svoje bogataše koji žive u Londonu – naveo je izvor blizak britanskoj vladi.

Lider liberaldemokrata sir Vins Kejbl je za britanske medije naveo primer Igora Šuvalova, bivšeg prvog potpredsednika ruske vlade, koji ima stan u Vajtholu, plaćen 11,4 miliona funti 2014.

– Dok je još bio na funkciji 2014, prijavio je da mu je godišnja plata 112.000 funti – rekao je Kejbl.

Državni tužilac Džefri Koks kaže da su u toku provere imovinskog stanja velikog broja pojedinaca i da će oni u narednom periodu dobiti poziv da objasne poreklo novca.

To je potvrdila i kancelarija premijerke Tereze Mej, koja je dodala da će stati na put svima koji se neprijateljski ponašaju prema Britaniji.

U međuvremenu, od marta, kad su Skripaljevi otrovani, do sada, ruski oligarsi u Britaniji su pod konstantnim pritiskom. Policija im pretresa avione prilikom privatnih letova, čak im ulazi i u kuće.

Nekima od njih, poput Romana Abramoviča, uskraćena je viza posle 15 godina života u Britaniji.

On je tamo boravio na osnovu investitorske vize, koju dobija svako ko uloži više od dva miliona funti u Britaniji. Ambramovič je 2003. kupio fudbalski klub Čelsi za 60 miliona funti i u njega je dosad uložio više od milijardu. Takođe, u predgrađu Londona Kensingtonu 2009. kupio je vilu čija je vrednost danas najmanje 125 miliona funti. Uprkos svemu tome, njemu nije produžena boravišna dozvola, te je on u maju uzeo izraelsko državljanstvo kako bi mogao da putuje bez vize u Britaniju.

Progon Rusa

Inače, najava hajke protiv ruskih oligarha dogodila se nakon što je Britanija u sredu objavila fotografije dvojice muškaraca navodno odgovornih za trovanje Skripaljevih – Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova. Iako britanski zvaničnici veruju da su im to lažna imena, oni tvrde da su u pitanju agenti ruske vojne obaveštajne službe GRU i da su delovali prema nalogu Kremlja. Rusija je ponovo negirala umešanost u slučaj Skripalj, ali je zvanični London rešio, ipak, da udari na Putina.

– Najava o plenidbi imovine ruskim tajkunima u Britaniji je u stvari pritisak na Putina. U pitanju je progon ruskih državljana – smatraju analitičari.

(Informer)

KOMENTARI4 komentara

 1. Velika Metla says:

  Prvo su privukli ruski otpad da dođe na ostrvo zla,i donesu miljarde,pa će sada fino da ih opljačkaju! I treba! Mada možemo pitati pirgavi nakot gde je sada ono njihovo čuveno neprikosnovenost i nepovredivost privatne,lične,svojine? Nije pirgavi nakot pitao ruske milijardere odakle im milijarde kad su ih donosili na ostrvo zla,nego ih sada pitaju!

  • milorad says:

   odličan komentar, ali mislim da će ekipa kojoj hoće da pokradu pare da ih pobije ako treba sve zajedno u tom smešnom zelenom parlamentu, mnogo se busaju pirgavi i čačkaju mečku ali ovog puta ne figurativnu mečku NEGO PRAVU.Osim toga mislim da su te pare već van britanije. Oni mogu samo da pokušaju da nadju gde su pa onda da traže blokadu računa, sankcije i povraćaj love zbog kriminalnog slučaja koji je počinjen na SVETOM britanskom tlu a sve ono zbog sudskog slučaja, staljinisti su ustvari bili loši djaci britanske demokratije i krune:)Kakav talog ljudski nam se cereka u lice na BBC prosto ne mogu da verujem.Otvoreno lažu i bezočno pokušavaju i nas da ubede da smo ludaci i da MORAMO daim verujemo na REĆ :) Mislim da je 3 sv. tu iza ćoška daj Bože da skrpimo do sledećeg proleća u miru još.

   • Velika Metla says:

    Milorad,jedino mogu da dodam da je JEDINO Staljin umeo sa zapadom da "pregovara",a ja samo žalim što se ne pojavi još jedan novi Staljin,pa da im se "načestita"miile mmajčice do koske!

 2. M says:

  Super!Pa nek ruski itd.tajkuni ponovo nose novac na zapad,danas Engleska,USA,sutra sve,uključiv i Švicarsku! Ali,vjerovatno i Rusi imaju štogod engleskog u Rusiji,za zaplijeniti,ako ne danas a ono sutra,ako ne sutra a ono prekosutra!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *