LONDONSKA STUDIJA ŠOKIRALA MONSANTO – GMO izrazito kancerogen

LONDONSKA STUDIJA ŠOKIRALA MONSANTO – GMO izrazito kancerogen

18 oktobra 2013

miceNapokon je objavljena dugo očekivana prva studija o Monsantovom GMO semenu i sredstvu za tretiranje korova koju je obavilo Kraljevski univerzitet u Londonu, te je donela šokantne rezultate.

Razne studije su već dokazale kako GMO seme i hrana uzrokuju tzv. transgenetski defekt, no brojni poznati podržavatelji GMO-a su burno reagovali navodeći kako se ‘Ruska akademija znanosti ne sme uzimati u obzir pre zapadnih studija’.

Pariski institut su svojevremeno ocrnili s etiketama ‘šarlatanstva’ i ‘gubitka ugleda’. Primere takvog nastupa smo videli i u Hrvatskoj gde je molekularni genetičar Miroslav Radman prozivao protivnike GMO-a da ‘žive od straha ljudi’, a Hrvatsku ne želi videti kao jedini ‘otok bez GMO-a’, naročito jer ‘Hrvatska može profitirati od GMO zatucanosti EU-a’.

No, ovim rezultatima će mnogi biti demantovani. Studija koja je za zadatak imala proučiti dugotrajne efekte Monsantovog NK 603, semenu koje ujedno tretira i korov, otkrila je da se štakorima, koji su izloženi minimalnim količinama sredstva, razvijaju tumori i teška oštećenja jetri i bubrega. Mužjaci ih dobijaju već nakon četiri mjeseca dok se ženkama pojavljuju simptomi nakon sedam meseci.

„Ovo istraživanje dokazuje izuzetan broj tumora koji se razvijaju ranije i agresivnije, naročito kod ženki. Šokiran sam negativnim i ekstremnim zdravstvenim tegobama“, izjavio je dr. Majkl Antonio, molekularni biolog Kraljevskog univerziteta u Londonu i član CRIIGEN-a, nezavisnog naučnog veća koje je podržalo istraživanje, prenosi Grocer.

GMO usevi su ranije ostvarili dopuštenje za ljudsku primenu nakon studija koje su proučavale prehrambeni ciklus kod životinja u tromesečnom roku. Ova studija je taj ciklus smatrala ‘nepovoljnim’ jer je to stadija adolescencije kod štakora, te su smatrali da će reprezentativniji zaključci doći nakon celoživotnog promatranja.

“Teško se može osporiti kredibilitet ovog najiscrpnijeg istraživanja”

Sveučilište u Kaenu je obavilo preliminarna istraživanja nakon kojih su utvrdili da štakori hranjeni NK603 proizvodima ili vodom koja sadrži njegove elemente unutar dve godine umiru znatno ranije od onih na uobičajenoj hrani.

50% muških i 70% ženskih štakora umrlo je ranije, s tim da su se tumori brže razvili kod mužjaka koji su uprkos tome duže živeli. 30% štakora u drugoj grupi je takođe dobilo tumore.

„Štakor je uvek služio kao surogatni subjekt za istraživanja toksičnosti prema ljudima. Sve nove farmaceutske, agrikulturne i prehrambene stvari su, pre odobrenja, testirane na štakorima. Ovo je najbolji indikator da je GMO seme i herbicid ozbiljan problem za ljudsko zdravlje – dodaje Antoniou.

Ta izjava je direktna implikacija na kritički pogled prema studiji od strane GMO pobornika koji već duže vreme smatraju kako je ovo ‘možda istinita, no nebitna nuspojava koja je nedokazana kod ljudi’ i sve više sumnji pada na testiranje štakora. No isto tako je bitno naglasiti licemerje jer štakori nisu problem kada je u pitanju istraživanje nekog novog i vrlo profitabilnog lijeka ili hrane.

„Ovo je najiscrpnije istraživanje ikada objavljeno o učincima na zdravlje vezanim uz GMO useve, seme i herbicide provedeno na štakorima i teško se može osporiti kredibilitet – zaključio je dr. Antoniou.

Profesor Gillers-Eric Seralini bio je rukovoditelj studije provedene u deset grupa s mužjacima i ženkama štakora tijekom jednog životnog ciklusa. Tri grupe su dobile Monsantove proizvode u vodi i žitarice nastale iz usjeva tretiranih herbicidom. Svaka grupa je izložena različitoj razini GMO-a od 11 do 33 %, a rezultati će nedvojbeno uzrokovati pravi potres u znanstvenoj zajednici.

Monsanto je znakovito odgovorio službenom izjavom kako će ‘studija biti temeljito znanstveno preispitana, kao i bilo koja druga studija koja uključuje Monsantove proizvode i tehnologije’. Sudeći po politički nedefiniranoj objavi, jasno je kako je ovaj multinacionalni div ostao ‘bez teksta’.

(Vaseljenska.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *