ЛОПОВЛУК ОД 250 МИЛИОНА ЕВРА: Нестао највећи део помоћи за Сребреницу

LOPOVLUK OD 250 MILIONA EVRA: Nestao najveći deo pomoći za Srebrenicu

15 decembra 2016

c-3-srebrenica-565

Prema zvaničnim ali nepotpunim podacima donirano je najmanje 250 miliona evra a tek manji deo utrošen je za obnovu grada.

Banjaluka – Nove vlasti u Srebrenici i mediji ponovo su podsetili javnost na ranije i nikad istražene procene po kojima je na ime pomoći Srebrenici zloupotrebljeno na stotine miliona evra donacija.

Uprkos tome što se ova tema često povlačila po medijima do epiloga nikad nije došlo, a Mladen Grujičić je po preuzimanju dužnosti novog načelnika Srebrenice najavio da će se morati preispitati i donacije i njihov utrošak, a to je ponovio i novoizabrani potpredsednik Skupštine opštine Radomir Pavlović rekavši da će opštinska vlast i novi načelnik pokrenuti istragu o zloupotrebama doniranih sredstava za ovu opštinu.

Potrebno je, kaže, da i međunarodne organizacije, koje su obezbeđivale pomoć, javno iznesu koliko su sredstava, na koji način i kojim putem obezbedile za Srebrenicu kao i šta je urađeno sa tim novcem.

Jedan od onih koji je na problem sa donacijama i ranije ukazivao je i Marinko Sekulić, novinar RTV Srebrenica, koji je istraživao sredstva koja su u poslednjih dvadeset godina nekontrolisano ulazila u BiH za ovaj grad, koji je procenio kako se stotine miliona evra slilo u BiH za Srebrenicu u poslednjih dvadesetak godina, a da je samo mali deo upotrebljen za obnovu grada.

I produkcija „TV žurnal“ predstavila je pre nekoliko dana dokumentarni film o zloupotrebama donacija za Srebrenicu, a autor filma Avdo Avdić objasnio je nakon sarajevske projekcije da film dokazuje kriminal od najmanje petnaest miliona maraka (7,5 miliona evra) ali da je tokom istraživanja za film došao do podatka od najmanje pola milijarde konvertibilnih maraka (250 miliona evra) koje su donirane u Srebrenicu.

U filmu se primećuje da dve decenije nakon rata Srebreničani žive u kolektivnim smeštajima, bez vode, puta…

„Prema zvaničnim, ali nepotpunim podacima najmanje 500 miliona konvertibilnih maraka donirano je za Srebrenicu“, navodi se u filmu.

Zvanični podaci o tome koliko je novca od stranih donacija, država i nevladinih organizacija stiglo u BiH ne postoje – komisije koje su se time bavile u BiH to nikad nisu ustanovile.

Mediji su, kad je reč o celoj BiH, uglavnom baratali procenama o desetak milijardi evra, od čega šest do osam milijardi evra nije upotrebljeno u svrhe za koje je bilo namenjeno, a iz Banjaluke su se žalili da su Republiku Srpsku donacije zaobilazile.

KOMENTARI3 komentara

  1. punca says:

    Balkanska teorija zavjere: podeli -zavadi pa vladaj!!!

  2. lilit says:

    Svaka vlast u ovoj pa i u zemljama u okruženju, teško da napuste fotelje, da se ne bi obelodanile: mućke, mućke, mućke i samo mućka sa državnim parama!!!!!

  3. Franci na balanci says:

    Punca, vljudno prosim ce mi pokadiš slo curmana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *