LOPOVSKA KOSOVSKA POLICIJA: Meštane Zubinog Potoka reketira policija

LOPOVSKA KOSOVSKA POLICIJA: Meštane Zubinog Potoka reketira policija

5 decembra 2013

zubin-potok-Oko 1.500 građana blokiralo na pola sata ulaz u Zubin Potok, na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Ribarić, tvrdeći da ih reketira Pogranična policija Kosova.

Objašnjavajući da kosovska Pogranična policija ima pravo da deluje na samom administrativnom prelazu Brnjak na severu Kosova i delu oko administrativnog prelaza prečnika pet kilometara, predsednik Privremenog veća Zubin Potok Stevan Vulović (novoizabrani gradonačelnik) je rekao da to „nije policija, već pljačkaška banda“.

Vulović je kazao da policajci zaustavljaju šlepere, kamione, autoprevioznike sa robom, traže im novac, upućuju ih na terminal u južnu Mitrovicu i tamo im, „iz samo njima znanih razloga“ oduzimaju od 100 do 200 evra“.

Prema njegovim rečima, Pogranična policija prilikom zaustavljanja vozila traži kosovsko osiguranje, kosovske registarske tablice, a od putnika kosovska dokumenta, što nema pravo da čini.

Vulović je rekao da su uputili pismo Euleksu i Kforu zahtevajući da „pogranična kosovska policija prestane sa pljačkaškom praksom, kao i to da njihovo svako kretanje mora biti odobreno od strane Regionalne komande sever kosovske policije“.

„Ukoliko se ovakva praksa nastavi, radikalizovaćemo poteze što podrazumeva blokiranje Euleksovih i Kforovih vozila, a jedna od mogućnosti je i ponovno postavljanje barikada na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Zubin Potok-Ribarić“, rekao je Vulović.

Dodao je da „radikalizacija protesta ne zavisi od Srba iz Ibarskog Kolašina, već isključivo predstavnika međunarodne zajednice, Euleksa i Kfora od kojih u što kraćem roku očekuju odgovor“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *