ЛОРА КУПЕР ПРЕТИ: Добра Америка брани Црну Гору од малигне Русије и предаторске Кине

ЛОРА КУПЕР ПРЕТИ: Добра Америка брани Црну Гору од малигне Русије и предаторске Кине

12 јуна 2021

СЈЕДИЊЕНЕ Државе су чврсто посвећене НАТО, што су потврдили и председник Џо Бајден и амерички секретар за одбрану Лојд Остин, а део тог безбедносног оквира је и Црна Гора, изјавила је Гласу Америке заменица помоћника америчког секретара за одбрану, задужена за Русију, Украјину и Евроазију Лора Купер.

Учинила је то поводом годишњице црногорске независности и чланства у НАТО и упозорила на спољне утицаје у Црној Гори и ширем региону Западног Балкана чији је циљ „подривање суверенитета држава“ и нагласила да Вашингтон помаже Подгорици да оснажи отпорност на руски утицај.Београду је поручила да мора да поштује суверенитет Црне Горе.

Ево делова тог интевјуа:

Глас Америке: Сматрате ли да нема ризика по црногорски суверенитет и територијални интегритет?

Купер: Веома сам уверена да је Црна Гора безбедна.

Глас Америке: Да ли у Пентагону постоје било каква страховања у погледу стабилности земље?

Купер: Највећа забринутост се не односи специфично на Црну Гору, већ шири регион Западног Балкана. И ту видимо спољашње утицаје који покушавају да подрију суверенитет, не само Црне Горе, већ и држава широм региона и заиста НАТО-а. Због тога улажемо велике билатералне, али и напоре у оквиру Алијансе да осигурамо да државе као што су Црна Гора, које су чланице, имају приступ пуном спектру инструмената НАТО да побољшају своју отпорност.

Глас Америке: Црна Гора, као НАТО чланица, мета је страних утицаја из земаља које су ван Алијансе – пре свега Русије, у последње време Кине, али и Србије. Како Пентагон помаже Црној Гори да се супротстави пре свега руском утицају и њеној кампањи дезинформација?

Купер: Постоји више нивоа нашег рада са Црном Гором. Ја ћу се усредсредити углавном на одбрамбени дeо иако су наши заједнички напори у тој области много шири. У погледу руског утицаја, прво би требало јасно рећи да то није мала кампања дезинформација или ширења утицаја. Црна Гора је била жртва покушаја пуча чији циљ је био да се земља спречи да иде изабраним путем ка чланству у НАТО. То је један од најшокантинијих примера које смо имали у европској безбедности.

Заиста је невероватно колико је Црна Гора била успешна упркос том покушају. И оно што ми покушавамо да радимо је да подржимо отпорност која већ постоји у Црној Гори у светлу тог покушаја пуча. Неки наши напори односе се на борбу против дезинформација, а поједини са сајбер питањима. И ту постоји значајан притисак, не само на Црну Гору већ и низ савезника и партнера широм региона. Радимо раме уз раме са Црном Гором на одбрани у сајбер простору против тих малициозних напада.

Глас Америке: А колико је забрињавајући и опасан руски утицај у Црној Гори и да ли је у порасту?

Купер: Прошлом годином је толико доминирао Ковид 19, да бих рекла да је руска кампања дезинформација била повезана са тим питањем. И ту смо у почетку видели велики број дезинформација, укључујући лажне информације о узроку вируса, о опцијама за лечење, западним вакцинама. И у почетку је то заиста било превише. Међутим, мислим да захваљујући исправним порукама влада у региону и САД, и са проласком одређеног времена, видели смо одређени отпор тим дезинформацијама. Сада, како се боље боримо са Ковидом, надам се да ће почети да се увиђа реалност када је реч о помоћи коју је НАТО пружио чланицама, као и помоћи Сједињених Држава у региону.

Људи почињу да препознају финансијску подршку Коваксу од четири милијарде долара и како је то преточено у вакцине које се испоручују Црној Гори и другим земљама. Међутим, дефинитивно бих рекла да је прошла година била пуна изазова када је реч о информацијама.

Глас Америке: Црна Гора се суочава и са кинеским утицајем, посебно имајући у виду зајам који је узела да Кине за изградњу аутопута. Да ли је Пентагон забринут у погледу кинеског утицаја у Црној Гори, нарочито узимајући у обзир тренутне супарничке односе САД и Кине?

Купер: Проблем Кине је интересантан у европском контексту, када размотрите претходне четири године и како се променио ток разговора од како је Црна Гора чланица НАТО. Црна Гора је имала користи од неких заиста искрених разговора у Алијанси о Кини, који би вероватно били незамисливи пре само неколико година.

У Црној Гори и широм Европе видите ово буђење, већи степен разумевања о томе колико је инвестициона пракса Кине предаторска, да она улаже, али да постоје специфични захтеви, да можда желе да склопе споразуме, али да би ти споразуми могли да резултирају губитком интелектуалне својине, кључне технологије. Зато мислим да лидери у Европи више разговарају о томе како да се позабаве тим претњама. И Црну Гору видимо као део тих разговора.

Глас Америке: Србија, која такође није чланица НАТО, такође се оптужује да се активно меша у унутрашња питања Црне Горе. Каква је ваша порука Београду у вези са тим?

Купер: Моја прва порука Београду је да морају да поштују суверенитет Црне Горе и чињеницу да је она изабрала свој пут – пут у НАТО – који ће је довести до просперитета. Међутим, моја друга порука је да Сједињене Државе такође пружају руку Србији и желе позитивне односе са њом.

Глас Америке: Када је у Црној Гори власт преузела нова влада, постојала су страховања да би земља могла да одступи од својих НАТО обавеза, с обзиром на то да је влада изабрана гласовима проруских странака које су против Алијансе. Да ли је Пентагон забринут у погледу било којих потеза нове владе у одбрамбеном и безбедносном сектору?

Купер: На основу онога што ја видим и мојих разговора са црногорским лидерима, уверена сам да је Црна Гора на чврстом путу НАТО интеграције. Могу вам рећи да сам имала добар разговор телефоном са црногорском министарком одбране. У фокусу тог и мојих ранијих разговора са њом су била иста питања о којима годинама разговарамо са црногорским Министарством одбране. Тако да сматрам да се крећемо у постојаном смеру.

KOMENTARI9 коментара

 1. Ivke says:

  Eh ta dobra Amerika ...neka oni samo sede kuci i paze sebe i svet ce odahnuti

 2. jovan says:

  Kancerogeni razarajici uticaj NATO fasista sa Zapada je najopasniji za "region" ex yu!

 3. Ivana says:

  Smeće takovi su izvršili genocid nad indijancima sada vrše na muslimanima i pravoslavnima šta reći belosvetsko zlo.

 4. Miraš says:

  Da li moćni Zapad živi od iscrpljivanja siromašnih kolonija? Tri četvrtine spoljnog duga Crne Gore su na Zapadu, i to nije predatorstvo. A samo 1 četvrtina spoljnog duga je prema kineskoj banci i samo to je predatorstvo???

 5. Kari says:

  Ovo ko da je nacrtao onaj karikaturista Lasalvi, valjda se ovakvi likovi rađaju u njegovoj zemlji.

 6. persida says:

  Ja ovoj Kuperovoj ne bi dala ni da mi sredjuje podrum. Mnogo glupa faca.

 7. Vesko says:

  Crna Gora, gradani, nisu bili pitani o clanstvu u NATO. Rukovodstvo je odlucilo na svoju ruku, protivno vecinskoj volji. Ne moze se reci da je doslo do okupacije Crne Gore jer je rukovodstvo imalo pravo da to uradi, ali ta odluka nije demokratska. Nije legitimna. To pitanje je zbog toga ostalo nerijeseno.

  • Milutin says:

   Malina i predatorska. Niko nije bio u stanju da sa tako malo reči opiše Ameriku kao što su uspeli oni sami sebe da opišu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u