LOŠA GODINA I NESTAŠICA: Od jeseni med će koštati hiljadu dinara

LOŠA GODINA I NESTAŠICA: Od jeseni med će koštati hiljadu dinara

17 јула 2014

17728_med-01-foto-shutterstock_hf-320931006Meda ove godine u Srbiji neće biti – ni za lek! A, i to što se bude našlo na rafovima prodavnica, biće papreno skupo. Stručnjaci prognoziraju da će do kraja godine kilogram bagremovog meda koštati i do 1.000 dinara.

„Loša je godina i možda bude nešto od suncokreta, ali i to će uglavom otići naveliko i za izvoz“, priča Milanče Nedeljković, pčelar iz Beograda.

„U prodaji će moći da se nađe nešto od malih pčelara, ali osim suncokreta, drugog meda neće biti. Gotovo sve što bude u prodaji, biće zalihe od prošle ili pretprošle godine. Poplava, velika količina kiša i zahlađenje potpuno su uništili ovogodišnji med. Zato, bukvalno, nema bagremovog, livadskog i šumskog meda. Možda neke minimalne količine, ako je uspeo ko šta da nakupi. Vreme je, svakako, uticalo i na kvalitet proizvoda.“

Kako kaže Nedeljković, jedino suncokret može da izvadi pčelare iz velike neprilike. Da nije njega, ne bi znali šta da rade. Ovako, mnogi od njih sele košnice, kako bi bar nakupili meda za prehranu pčela.

„Kod nas je jedino problem što se suncokretov med ne ceni mnogo, ali je on vrlo kvalitetan i uvažen u svetu“, ističe Nedeljković.

„Pola kilograma ovog meda u Nemačkoj ide i do sedam evra. Ni cena meda ove godine neće biti sjajna. Bagremov med prošle godine se prodavao po ceni od 550 dinara, a sada otkupljivači nude toliko. Već mu je cena između 700 i 800 dinara u maloprodaji.“

Da će cena meda rasti i da situacija nije baš sjajna, potvrđuje i Ivan Ivić, menadžer otkupa firme „Medino“.

„Stanje sa medom je dosta loše, pa je tako prinos pao na svega 30 odsto, od ukupne proizvodnje“, ističe Ivić.

„Sve je uništeno i jednostavno ga nema. Najlošije je prošao bagremov med, a trenutno su aktuelni lipa i suncokret. Kažu nam da što se tiče lipe, na Fruškoj gori nije bilo najsjajnije. Za bagremov med, trenutno plaćamo 4,7 evra po kilogramu, a prošle godine smo 3,7 evra. Ne sumnjam da će njegova cena u maloprodaji ići i do 1.000 dinara. Najkavlitetniji med je livadski, i trenutno plaćamo za njega 2,5 evra. A, ako je med dobar, ni prošlogodišnji ne gubi u kvalitetu i ceni.“

Pčele gladne

Dodatni problem nestašice meda za pčelare predstavlja i taj što neće imati čime da hrane pčele. Kako kaže Nedeljković, lako može da dođe do uginuća. Oni treba da obezbede za jesen i zimu dovoljnu količinu da ih prehrane i da se greju. Za solidno društvo treba od 12 do 15 kilograma meda u plodištu. Nema meda, a nema ni hrane.

(Novosti)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u