ЛОШЕ ВЕСТИ ИЗ ПЕНТАГОНА ЗА КИЈЕВ: Ресурси нису неограничени

LOŠE VESTI IZ PENTAGONA ZA KIJEV: Resursi nisu neograničeni

18 aprila 2023

Američki resursi za vojnu pomoć Ukrajini nisu neograničeni, rekao je zamenik ministra odbrane SAD Kolin Kal tokom onlajn govora čiji je domaćin Forin Polisi.

„Očigledno je da imamo izuzetnu količinu novca koju je Kongres izdvojio za podršku odbrani Ukrajine, ali to nije neograničeno“, rekao je zvaničnik.Govoreći o perspektivi slanja borbenih aviona F-16 Oružanim snagama Ukrajine, Kal je napomenuo da će Vašingtonu biti potrebno godinu i po da sprovede takvu odluku.

Američki predsednik Džozef Bajden je početkom godine odbio slanje F-16 Kijevu, rekavši da takve isporuke nemaju smisla u kontekstu aktuelnog sukoba. U martu, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da se stav njegove zemlje po tom pitanju nije promenio.

Pentagon je početkom aprila najavio još jedan paket vojne pomoći Ukrajini. Procenjena je na 2,6 milijardi dolara. Kijev će dobiti municiju za protivvazdušne raketne sisteme Patriot i NASAMS, višecevne raketne sisteme HIMARS i Grad, artiljerijske i tenkovske granate različitog kalibra i minobacačke metke, kao i 23 miliona komada municije za pešadijsko naoružanje.

Pored toga, paket je uključivao protivtenkovske sisteme TOV i Džavelin, bacače granata, radare protivvazdušne odbrane, vozila za spasavanje, kamione, devet vozila sa automatskim topovima 30 milimetara za borbu protiv bespilotnih letelica, oklopne mostove, visokoprecizne avionske rakete i terminale satelitsku komunikaciju.

Kako je naglasio Vladimir Putin, Rusija nastoji da ne zavrti zamajac ukrajinskog sukoba, već da ga zaustavi. Ali zapadne zemlje stalno govore o potrebi nastavljanja neprijateljstava, povećavajući snabdevanje naoružanjem i obučavajući borce Oružanih snaga Ukrajine na svojoj teritoriji. Moskva je više puta izjavljivala da zapadna vojna pomoć ne sluti dobro Ukrajini i samo produžava sukob, a transport sa oružjem postaje legitimna meta ruske vojske.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *