ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА КИЈЕВ: Столтенберг поручио – НАТО принцип колективне одбране не важи за Украјину

LOŠE VESTI ZA KIJEV: Stoltenberg poručio – NATO princip kolektivne odbrane ne važi za Ukrajinu

27 novembra 2021

NATO princip kolektivne odbrane ne važi za Ukrajinu, ali alijansa podržava ovu zemlju na različite načine, poručio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.– Ukrajina je partner NATO, nije članica saveza. Dakle, naša klauzula o kolektivnoj odbrani, član 5, ne primenjuje se na Ukrajinu – izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu, navodi TAS S.

Stoltenberg je napomenuo da NATO i njegove države članice pružaju značajnu političku i vojnu podršku Ukrajini.

Zvaničnici SAD, NATO i Ukrajine podigli su uzbunu poslednjih nedelja zbog, kako kažu, neuobičajnog pomeranja ruskih trupa bliže Ukrajini, sugerišući da bi Moskva mogla da pokrene napad na susednu državu, što su optužbe koje je Rusija odbacila.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe rekao je za “Militari tajms“ prošlog vikenda da Rusija ima više od 92.000 vojnika koncentirsanih blizu ukrajinskih granica i da se sprema za napad do kraja januara ili početka februara.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio da su izveštaji zapadnih medija o ruskim planovima invazije na Ukrajinu prazna i bez osnova eskalacija tenzija.

On je dodao i da kretanje ruskih snaga na ruskoj teritoriji ne bi trebalo da izaziva zabrinutost bilo koga, jer Rusija, kako je naglasio, nikome nije pretnja.

KOMENTARI3 komentara

  1. Istina says:

    Nato u blato od govana.

  2. Miki says:

    Pa ovi iz Kijeva lupetaju nebuloze.Po njihovoj izjavi i susedna Hrvatska bi se tresla kad bi se vršila smotra vojne tehnike u zoni Beograda koji je udaljen od granice manje od 100 kilometara. Po njima Kijev bi bio bezbedan da ruska vojska vrši smotru na Kurilima, kako bi time imali vremena da makar operu svoj donji veš. Šta se tu sada može provocirali ste je a ogromna je to država i sila i tu spavanja od sada nadalje nema.

  3. persida says:

    Hej NATO, pune su ti gace, bato.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *