ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА НЕМАЧКУ: Земљи прети енергетска катастрофа

LOŠE VESTI ZA NEMAČKU: Zemlji preti energetska katastrofa

26 decembra 2021

GASNA kriza u Evropi u poslednjih nekoliko meseci dominira u medijima, ali to nije pokolebalo Nemačku u nameri da do kraja ove godine stavi katanac na polovinu svojih nuklearnih kapaciteta i ubrza plan za gašenje elektrana na ugalj do 2030.Nemačka bi, prema planu, trebalo da zatvori pre kraja 2021. tri nuklearne elektrane – „Gronde“, „Gundremingen C“ i „Brokdorf“ tako da će ostati aktivna samo tri reaktora, koji će biti „penzionisani“ do kraja sledeće godine.

Katastrofa za energetsku bezbednost

Za energetsku bezbednost Nemačke, to bi mogla da bude katastrofa, ocenjuje specijalizovani energetski portal oilprice.com.

Opredeljenost Nemačke da ozeleni nacionalnu energetsku mrežu je plemenita, ali je ovo izgleda najgori mogući trenutak za to, jer će isključenje tri nuklearne elektrane sa mreže biti dodatni teret za nacionalnu elektroprivredu da odgovori potrebama privrede i rastu potražnje za strujom u 2022, naročito u zimskim mesecima, navodi se u analizi.

Pored toga, usled nedostatka gasa, cene tog energenta za isporuku u januaru su ove nedelje oborile rekord svih vremena od preko 2.000 dolara za hiljadu kubnih metara, što je, logično, dovelo do oštrog skoka cene struje za krajnje potrošače.

Ipak, rastuće cene električne energije i prirodnog gasa nisu odvratile Nemačku od njenih zelenih ambicija, a to bi moglo da ima veće posledice nego što mnogi misle, navodi se u analizi.

Značaj uglja i nuklearne energije, od koje Nemačka sada „diže ruke“, porastao je ove godine, stekavši veći udeo u ukupnom energetskog miksu zemlje nego 2020, a jedan od glavnih razloga je manja brzina vetra i rast potražnje, saopštilo je Udruženje nemačke industrije za energiju i vode.

Ugalj i nuklearna energija činili su 40 posto ukupnog energetskog miksa u 2021, dok je udeo obnovljivih izvora energije pao na 41 procenat.

Nemačke vlasti su 2011. godine naložile momentalno zatvaranje osam od 17 reaktora nakon katastrofe u Fukušimi i višegodišnjih antinuklearnih protesta. Vlada u Berlinu je tada obećala da će ukinuti nuklearne elektrane do 2022. godine.

Što se tiče uglja, vlasti nemačkih saveznih država su se dogovorile da postepeno izbace ugalj iz upotrebe do 2030. godine, što je ranije u odnosu prethodni plan kada je rok bio do 2038.

Sama ova dva poteza dovode Nemačku, koja nema dovoljno energije, u nesiguran položaj. Ali, to nije sve.

Plan je i da se gas izbaci iz upotrebe

Ova zemlja takođe namerava da izbaci i prirodni gas iz upotrebe, pri čemu je u planu da se do 2040. godine prekine proizvodnja električne energije iz gasa. Trenutno se polovina svih nemačkih domaćinstava greje na prirodni gas.

Nuklearna energija je služila kao prilično pouzdana dopuna za obnovljive izvore energije, zavisne od ćudljivosti vetra i sunca, i čija je isprekidanost u snabdevanju ove godine izašla na videlo više nego ikada, zaključuje se u analizi, piše Telegraf biznis.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Pendrek says:

    Kako to mogu biti loshe vesti? Jel to ona nacija koje nas 3 puta za 100godina vojno napala? Neka idu na kolena kod Putina.

  2. Kosovac says:

    Kako loše vesti za Nemačku, kada su to odlične vesti za Nemačku. Ljudi zatvaraju svoje nuklearne fukušime, to može da bude samo dobra vest. A već naziremo od strane srpskog nuklearnog lobija da će taj nedostatak nadoknaditi izgradnjom nuklearnih ekoloških obnovljivih elektrana u Srbiji. Čak će i cena izgradnje biti pristupačna, uz obavezu da se nuklearni otpad skladišti u Srbiji. ………………..Možda pravim i neku grešku u koracima, nisam ja ni prorok ni sveznalica. Rekao sam da se nazire posmatrajući poteze nuklearnog lobija. A potpuno saznanje će se desiti posle izbora: Ako vlast dobiju Izdajnici, oni će praviti nuklearne fukušime uz pomoć Zapada. Ako vlast dobiju Rodoljubi, oni će praviti nuklearne fukušime uz pomoć Rusije. ……………Ali će pre toga Srbija ceh platiti gašenjem vatre u srpskim termoelektranama. Kako se to suptilno radi? Evo kako: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je boravio u Zlatiborskom i Raškom okrugu i u selu Seništa poručio v. d. direktoru EPS Miloradu Grčiću da do Nove godine stabilizuje stvari, a onda "da radi nešto drugo". Dobio Grčić šut daun: ……….- Grčiću, što mi nisi javio da si imao manji požar na B1? Nije pitanje što ste rešili, nego što mi nisi javio? Ja to ne treba da čujem iz Bezbednosne informativne agencije, već to treba da čujem od tebe! A ne da dobijam u jutarnjem izveštaju! ……….- Da me ne opterećuješ? Dobro... I zato ne gasiš A5 još, iako uglja nema dovoljno? Je l stiže ovo što smo uzeli? To je važno. ……….- Ja mislim da do Nove godine ti to stabilizuješ, a onda Mićo nešto drugo da radiš... - rekao je Vučić. ………………..Čuješ, Grčić mu nije javio da je bio manji požar. Znači, u buduće i ako se zapuši radnički WC, mora što pre da se to javi predsedniku republike. A Grčić bezobrazan, nije se setio da javi predsedniku da su izbili požari u svim kotlovima na svim agregatima, pa su zbog toga turbine počele nenormalno brzo da se okreću. ………………..Čuješ predsedniče, baš bih voleo da vidim kako bi nešto slično rekao ministru Zorani Mihajlović. Makar i u šali. Ali izgleda da ne smeš, ima neka prpa koju osećaš prema radnicima Američke bezbednosne agencije. A i nema smisla da nešto zameriš ministru Zorani, ona se baš trudi da pogasi sve požare u srpskim termoelektranama, po humanitarnoj Zelenoj Agendi.

  3. Stevan-vd says:

    Nova vladea ,nova nada .Za početak ispunite obećanje o gašenju svih nu klearnih elektrana. A paralelno s tim dogovorite se sa vašim kolonijalnim partnerom fašističkom USA o uvozu tečnog gasa po recimo prihvatljivoj ceni od 1800 dolara za 1000 kubnih metara .Šta će vam severni tok..a mi možemo da vas pomognemo oko uvoza SMEDEREVCA mnogo je dobar i lepo greje-

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *