Lozničani snimaju film o Cerskoj bitci

Lozničani snimaju film o Cerskoj bitci

22 decembra 2013

348035_cerska-bitka1--beta--mup-srbije--ds_fSnimanje igrano-dokumentarnog filma „Bog junačku dušu da im prosti“, posvećenog srpskim borcima iz Loznice koji su učestvovali u boju na Ceru 1914. godine, biće nastavljeno u aprilu, potvrdio je reditelj Zoran Grujić. Prva klapa filma rađena je krajem septembra na saborištu u Tršiću.

„Nastavak snimanja planiramo za april, kada ćemo na određenim lokacijama u okolini Loznice snimati četiri masovne scene. Zvaničnu premijeru filma očekujemo u junu“, rekao je reditelj iz Loznice.

Priča je zasnovana na zapisima sačuvanim u dnevniku lozničkog sveštenika Jovana M. Boškovića, koji je sa vojskom Srbije prošao Albaniju i Solunski front. Dnevnik je objavljen 1932. godine u Šapcu.

„Fokusirali smo se na lozničke junake, koji su svojim telima zadržali neprijatelja, kako bi srpska vojska došla na Tekeriš, gde je ostvarena prva pobeda savezničke vojske. Ti junaci su ostali u senci i ovo je prilika da im se odužimo“, naveo je Grujić.

Glavna uloga prote Jovana poverena je Marku Janjiću, a u glumačkoj ekipi su Aleksandar Gligorić, Željko Maksimović, Milan Antonić, Branko Perišić, Miroslav Savić, Đorđe Marković, takođe profesionalni glumci rodom iz Loznice. Muziku komponuje još jedan Lozničanin, Svetislav Božić.

Inicijator projekta je Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, ogranak Loznica. Gradska uprava podržala je ovaj projekat i uvrstila ga u program obeležavanja stogodišnjice Cerske bitke iduće godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *