ЛУДИЛО: Бајден поносан на ширење НАТО-а до граница с Русијом

LUDILO: Bajden ponosan na širenje NATO-a do granica s Rusijom

11 aprila 2024

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden pozdravio je dalje širenje NATO-a ka ruskim granicama, optužujući republikanskog rivala Donalda Trampa da podriva jedinstvo vojnog bloka koji predvodi Amerika.

Rusija je godinama izražavala zabrinutost zbog sve većeg prodora NATO-a, posmatrajući takvu politiku kao egzistencijalnu pretnju. Međutim, u intervjuu za špansku televiziju Univision, koji je emitovan u utorak, Bajden je rekao da je nedavno pristupanje Finske i Švedske u redove bloka tokom ukrajinskog sukoba veliko dostignuće.„Uradili smo nešto na šta sam bio veoma ponosan. U NATO-u sam angažovan tokom cele svoje karijere. Uspeli smo da proširimo alijansu, a imamo 3.000 kilometara granice jer imate dve nordijske nacije koje su se pridružile NATO-u. Postoji čitav niz zemalja NATO-a duž ruske granice“, rekao je američki predsednik.

Bajden je dalje tvrdio da je zastoj u Kongresu oko paketa vojne pomoći Kijevu vrednog 61 milijardu dolara „veoma opasan“ za jedinstvo bloka i optužio bivšeg američkog predsednika Trampa da praktično drži tu meru – i celu republikansku stranku – kao taoce.

„Tramp vodi tu stranku. On je drži u nekoj vrsti smrtnog stiska. Poslednje što nam treba je da vidimo da NATO počne da se raspada. To bi bila katastrofa za Sjedinjene Države, katastrofa za Evropu, katastrofa za svet“, rekao je Bajden.

SAD su Ukrajini poslale više od 113 milijardi dolara u različitim oblicima pomoći od početka neprijateljstava sa Rusijom. Moskva je više puta osuđivala inostrane isporuke oružja Kijevu, tvrdeći da će one samo produžiti sukob, dok će Zapad učiniti direktnim učesnikom u neprijateljstvima.

Finska ima granicu od 1.300 km sa Rusijom, a Moskva je tvrdila da članstvo u NATO-u ugrožava, a ne garantuje, bezbednost Finske. Nakon što se Helsinki pridružio alijansi prošle godine, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je stvaranje novog vojnog okruga koji se graniči sa nordijskom nacijom. Švedska se pridružila bloku prošlog meseca.

Putin je skoro dve decenije upozoravao da politika NATO-a podriva rusku nacionalnu bezbednost, ali bi prava „crvena linija“ za Moskvu bila pokušaj da se snage bloka prebace u Ukrajinu.

Sukob u Ukrajini je za Moskvu „egzistencijalni“ i „pitanje života i smrti“, rekao je Putin u februaru, dok je za Zapad samo pitanje „poboljšanja taktičkih pozicija“.

KOMENTARI2 komentara

  1. zoja says:

    jel "bloody" joe misli da pobedi rusiju u nuk. ratu kao sto pozivao na bombarodvanje srbije i RS?

  2. milorad5 says:

    ko zna šta dvojniku stavljaju u sladoled,ali u zadnje vreme je mnogo živahniji nego obično,više ne udara uzidove i ne sapliće se o mikrofon,meni je to sumnjivo... ovo je izgleda drugi čovek,pogledajte snimke bajdena u zadnje 4 god,čovek doživljava transformacije koje su nemoguće u normalnom procesu starenja a i lice, izraz lica ,način na koji hoda ili govori,to nije isti čovek očigledno... osim ako nije bar 4 x dosad menjan glumac bajden ne može toliko da se promeni u 4 god. svog mandata, on bre ne liči na sebe od pre 5 god. i što je najvažnije NEMOŽE da prestane da pada okolo ko sveća i da se gubi,jednom kad je počelo to u njegovim godinam ne može da se poboljša može samo gore da bude,ne znam kakvu medicinsku negu da su mu dali....ima bajden da živi izgleda u virtuelnoj realnosti još 300 god.:)...izjave dvojnika su nebitne,dvojnik se nemože pozvati na odgovornost i to je glavna caka deep state u ovom slučaju,"bajden je potpisao" i skinuo odgovornost sa svih njih,a mrtvaku je nemoguće suditi za sve zloupotrebe i očigledna kršenja zakona pod patronatom ovog lažnog predsednika,da je bajden živ on ne bi sebi ovako navukao omču na vrat sem ako ga ne drogiraju...jer ovaj "bajden" je ZREO za ROBIJU i uopšte nije teško to dokazati na sudu zolupotreba predesedničkih ovlašćenja i ukaza ,korupcija,sukob interesa i nepotizam su mu već dokazani,nema potrebe za istragom...zanimljivo je da sa niko ne uzbudjuje iz demokratskog tabora zbog toga,pitam se pitam,zašto?...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *