ЛУДИЛО – ИЗЕТБЕГОВИЋЕВА СТРАНКА ТВРДИ: Бошњаци су у борби против фашизма дали више живота од Срба – највише у региону

LUDILO – IZETBEGOVIĆEVA STRANKA TVRDI: Bošnjaci su u borbi protiv fašizma dali više života od Srba – najviše u regionu

6 juna 2020

PREDSEDNIŠTVO Stranke demokratske akcije (SDA) pozvalo je nadležne pravosudne institucije da što pre okončaju istragu o spornoj nabavci respiratora, u skladu sa zakonom i bez političkih i medijskih uticaja, kako bi se utvrdila puna istina i sankcionisalo svako kršenje zakona za koje se utvrdi da se desilo.

Sednica je trajala šest sati, a usvojeno je ukupno 14 zaključaka. Evo najvažnijih:

* Predsjedništvo SDA smatra da je policijsko i tužilačko zadržavanje premijera Federacije BiH politički motiviran čin, sa ciljem slabljenja bošnjačkog političkog faktora u Vladi Federacije BiH. Stoga je razumljivo rastuće nezadovoljstvo građana radom Tužilaštva BiH i VSTV-a, čija rukovodstva predvođena Gordanom Tadić i Milanom Tegeltijom izgubila kredibilitet i povjerenje javnosti.* Predsjedništvo SDA poziva na temeljitu reformu pravosudnog sistema u BiH, kojom će se obezbijediti potpuna neovisnost pravosuđa, striktna primjena zakona, procesuiranje svih krivičnih đela u svakom dijelu BiH, a ne samo na područjima na kojima Bošnjaci čine većinu. Ne smije biti privilegovanih i nedodirljivih, niti se pravosudne institucije smiju koristiti za političke obračune putem montiranih procesa, kao ni za pokušaj revidiranja historije kroz montirane procese visokim oficirima Armije RBiH.

* Izlazak Saveza za bolju budućnost (SBB) iz koalicije na državnom nivou dodatno će usložniti političke odnose i privremeno oslabiti pozicije probosanskog političkog bloka.

* Pozdravljamo odluku Vijeća ministara o raspodjeli sredstava MMF, koja je zahvaljujući čvrstom i istrajnom stavu ministara probosanskog bloka, unatoč snažnim pritiscima, donesena u skladu sa Ustavom i zakonom.

* Pozivamo Vijeće ministara i predsjedavajućeg Zorana Tegeltiju da neodložno osigura finansijska sredstva za provođenje lokalnih izbora.

* Podržavamo napredak u dogovoru kojim bi se omogućilo održavanje izbora u Mostaru, kao i pojačan angažman međunarodne zajednice u cilju postizanja dogovora u vezi Statuta Grada Mostara i izmjena Izbornog zakona u vezi sa izborima u Mostaru.

Handžarlija Izetbegović Alija

* Odbacujemo pokušaj dijela poslanika u NSRS da „zaključcima“ falsificiraju historijske činjenice o kontinuitetu postojanja Bosne i Hercegovine i o ulozi i žrtvama Bošnjaka u borbi protiv fašizma. Iako je BiH tokom Drugog svjetskog rata bila okupirana od strane fašističkih režima to nije prekinulo njeno hiljadugodišnje postojanje. U borbi protiv fašizma stradalo je preko 8% bošnjačke populacije što je najveći procenat stradanja jednog naroda u regionu. Tu žrtvu nimalo ne umanjuje činjenica da su stradali bezimeni ili pod imenima koja su im nametnuli razni režimi.

* Pozdravljamo odluku političkih predstavnika bošnjačke povratničke zajednice u Srebrenici da podrže zajedničkog kandidata za načelnika. Pozivamo sve građane i patriotske snage da podrže napore kampanje čiji je cilj da Srebrenica ponovo dobije načelnika za kojeg genocid nije sporan i koji će poštovati žrtve bez obzira na narod kome pripadaju.

(Fena)

KOMENTARI8 komentara

 1. Ljubisav says:

  Iz Naslova"Bosnjaci su u Borbi protiv fasizma dali vise zivota od Srba"Posmatrajuci uniforme koje su nosili na slikama u tekstu,izleda da jesu!!!

 2. Za Srbiju says:

  Svi nacisti sebe vide kao antifašiste. To je postalo popularno danas u Evropi. Demoni lažiraju prošlost i sadašnjost, da bi nam i budućnost bila nakazna i za nas Srbe Fatalna.

 3. da da says:

  Srbija se mora boriti protiv revizije istorije,posebno iz 1 i 2 svetskog rata i ratova 90-tih..Poturice su bili uz svakog okupatora,jer su zločinci najgore vrste..

  • garo says:

   Istina. Sta ovaj umnobolnik baljezga? Handar divizija uvjek bila sa ustasama .

 4. Von Urok van der Evil says:

  PaNijeNekakavHikmetBranioSarajevoNegoPericValter..

 5. Bora says:

  U Hanđar SS diviziji jih najviše poginulo pred sam ulaz u Moskvu i u Šumadiji od strane četnika... Jesu doprineli su borbi za fašizam...

 6. Djoka Brica says:

  Kako svim balijama sijaju oci kao kurjacima.Muslimani nikqda nama nisu bili prijatelji. Kako to da su svi teroristi uvek bili muslimani? Hvala Bogu sto imamo danas Republiku Srpsku. Amin Boze pomozi.

 7. deda mraz says:

  Vidi alije zivkovica iz beograda po...em mu se u fes,a i ovoj njegovoj gamadi poturcenoj sto je ostala iza njega e ove je sepavi joza mazio i dao im naciju sto su se poturcili,a mi volovi to i dan danas prihvatamo da je normalno i da su balijaci nacija.I dan danas rovare po sandjaku pa im je malo bilo sto im je joza malo m pretvorio u veliko M pa smo im priznali mi sada da su i nekakvi bosnjaci kao neka ravnopravna nacija i zadnjih 75 god. samo pomazemo nasim dusmanima da unistavaju ono sto nama pripada a ne njima jer gde to ima na svetu da se petokolonasi nagradjuju osim kod nas Srba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *