ЛУДИЛО! Тзв. Косово тражи извињење од ЕУ

LUDILO! Tzv. Kosovo traži izvinjenje od EU

19 jula 2020

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore privremenih prištinskih institucija Meljiza Haradinaj Stubla uputila je notu Evropskoj komisiji.

Nota je upućena zbog knjige „Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije“, koja je u četvrtak stajala na stočiću tokom sastanka komesara EU za proširenje i susedstvo Olivera Varheljija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Misiji Srbije pri EU u Briselu.

„Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova izražava Evropskoj komisiji za pregovore o proširenju svoj snažni protest u vezi sa vestima i fotografijama objavljenim u drugim zvaničnim medijima i putem naloga na društvnenim mrežama, na kojima se vidi Oliver Varhelji na sastanku sa Aleksandrom Vučićem, dok je u pozadini knjiga koja promoviše etničku mržnju sa uvredljivim sadržajem i neprihvatljivim nazivom za Kosovo“, navodi se u noti Stuble.

Kako prenosi prištinska televizija Kljan Kosova, ona je navela da je Kosovo „nadaleko poznato po svom multietničkom karakteru, toleranciji i medureligijskoj harmoniji“ i istakla da sve etničke i verske zajednice na Kosovu imaju „proširena prava i snažnu zaštitu“.

„Ta knjiga koja se promoviše na fotografiji, koju je Varhelji podelio na svom Tviter nalogu, ima suprotnu misiju – da podstiče mržnju i da se zloupotrebi od strane mašinerije srpske propagande protiv nezavisnosti i suvereniteta Kosova. Ta dezinformaciona kampanja postala je pretnja regionalnoj stabilnosti i miru na zapadnom Balkanu“, navodi se u noti.

Haradinaj Stubla zahteva i zvanično objašnjenje i izvinjenje od Evropske komisije, prenosi Kosovo onlajn.

„Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova očekuje zvanično objašnjenje Evropske komisije za proširenje i zvanicno izvinjenje za krivično delo pocinjeno nad narodom Kosova. Istovremeno, tražimo da se takav diplomatski incident ne ponovi“, dodaje se u noti.

Pojedini prištinski mediji su u četvrtak pogrešno preneli da je Varhelji dočekao Vučića koji je boravio u poseti Briselu, dodajući da je pored dvojice zvaničnika u pozadini uočena knjiga „Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije“ na engleskom jeziku.

Predsednik Vučić dočekao je komesara Varheljija u četvrtak u Misiji Srbije pri EU u Briselu uz srpsku proju i pogaču, objavljeno je tog dana na Instagram profilu „budućnostsrbijeav“.

KOMENTARI



2 komentara

  1. Vreme says:

    Plus za predsednika pa makar ga i nesvesno uradio

  2. zaliv.net says:

    Prca ih Vucko samo tako, zivi bili pa videli...moze to i bolje ali dobro je i ovako!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *