ЛУДИЛО ЗАПАДА: НАТО хоће да „брани“ Србију од њеног најближег савезника

LUDILO ZAPADA: NATO hoće da „brani“ Srbiju od njenog najbližeg saveznika

18 aprila 2019

Republika Srpska i Srbija, bez obzira na različit međunarodni položaj, moraju imati usklađen pristup realnosti NATO-a na Balkanu i uopšte, izjavio je akademik Darko Tanasković na skupu u Beogradu „Zašto Srpska neće u NATO“.

Ima više prividno pragmatičnih razloga koje pobornici članstva BiH i Srbije u Atlantskom savezu navode kao argumente u prilog svojih stavova, navodi Tanasković.



„Među tim argumentima gotovo obavezno se navodi onaj geostrategijski, o okruženosti državama NATO-a, zatim vojno-bezbednosni, tj. prednost garantovanja sigurnosti, kao i momenat ubrzavanja evrointegracija. Ove argumente ne treba potceniti i olako otpisati, jer se zasnivaju na određenom sagledavanju stvarnosti, a nisu samo deo političkog marketinga“, kaže Tanasković.

Ipak, prema njegovom uverenju više je razloga da se RS i Srbija ne priključe NATO-u i da dosledno vode politiku vojne neutralnosti, uz održavanje korektnih i ponekad partnerskih odnosa sa Alijansom do moguće mere.

Prema Tanaskovićevim rečima, prvi na spisku argumenata protiv priključenja NATO-u je, kako kaže, moralna i kolektivno-psihološka dimenzija: otpor uslovljen traumatičnim iskustvom izazvanim agresijom NATO-a na SRJ 1999.

Snagu i relevantnost ovog argumenta spremni su, kaže Tanasković, da prihvate čak i na Zapadu — ne bi se trebalo odreći ovog neželjenog, ali neospornog moralnog kapitala, a ujedno i dati legitimaciju zločinu koji je 19 država NATO-a počinilo pre 20 godina. Vojno-bezbednosni argument obezbeđivanja sigurnosti u trusnom okruženju, kada je o Srbima reč, takođe nije do kraja uverljiv, mada jeste veoma privlačan.

„Naime, jedino potencijalno ugrožavanje bezbednosti članica NATO-a koje one uzimaju u obzir jeste ono koje navodno dolazi ili bi moglo da dolazi iz Rusije. Rusofobija je bila i ostala najvažniji motiv za ulazak pod NATO kišobran bivših istočnoevropskih i balkanskih država. A Srbima ne samo da ne preti nikakva opasnost od strane Rusije, već je, sasvim suprotno, ona najvažniji srpski saveznik na međunarodnom planu, uključujući i kontekst bezbednosnih pretnji i rizika. Kakva logika može voditi Srbe da se opredele protiv svog glavnog saveznika, prilazeći onima u čije dobre namere i prijateljstvo imaju mnogo razloga da sumnjaju“, pita se Tanasković.

Što se „bezbednosne idile“ unutar NATO-a tiče, uopšte nije sigurno da bi ona bila uspostavljena za Srbe unutar regionalnih koordinata, osim ukoliko bi se spremno i trajno odrekli svojih vitalnih državno-nacionalnih interesa, dodaje on.

Da li se, recimo, Grčka definitivno prestala osećati ugroženom od Turske zato što su obe države-članice istog saveza? Zaključio je Tanasković svoje predavanje ovim pitanjem.

(Sputnjik)

KOMENTARI



5 komentara

 1. Fantom iz Notre Dame ;-) says:

  Srbija je članica Evro-azijske Unije, mi više nemamo ništa sa EU i NATO.

 2. milorad2 says:

  mislim da mi uopšte ne možemo da sumnjamo u namere zapadnog bloka, one su jasne, jasno su pokazane i delima potvrdjene, nema tu mesta sumnji.Zaista ne vidim razlog kako da im verujemo i da na bilo koji način uopšte pomislimo da su nam oni prijatelji i saveznici koji uvažavaju naše interese i potrebe, prosto je suludo tako nešto pomisliti posle svega šta su nam uradili, šta nam rade i šta imaju nameru da rade a to se jasno vidi.Mogu da nas pljuju, mogu da nas ubijaju, napadaju i pljačkaju ali bar što se mene tiče brate neću da budem lud zbog njih, zdrav razum ne mogu da mi uzmu a još manje da me nateraju da se složim sa njihovim mračnim namerama, a to savetujem svakom čoveku koji živi ovde,ne dajte da vas ponižavaju i prave ludima tek onda ste pukli, i savetujem svima da sve ove žvake koje dolaze sa zapada SHVATE OZBILJNO i da se pripreme , jer oni su OZBILJNI u nameri da nas izbrišu.

  • Velika Metla says:

   Oni koji njima veruju su gori od njih,i opasniji po Srbiju! Dosovci su to dokazali!

 3. milorad2 says:

  P.S nismo samo mi u tom čabru, SVI ostali "mali" narodi balkana i okoline su predvidjeni za ODSTREL, nisu se džabe uzbunili austrijanci, madjari , bugari grci pa i rumuni počinju da se pitaju šta je svrha američkog nuklearnog oružja na njihovoj teritoriji i ko će da gori zbog toga.Cela priča je u UNIŠTENJU naših nacija, svodjenju na puku gradjansku manjinu i pravljenje islamsko afričkog rezervoara jeftine radne snage u predgradju evrope. Zato se igra igrica u centralnoj evropi i na balkanu, i u toj igrici jedni su predvidjeni za žrtve a drugi pripremani za izvršioce planova,ali i jedni i drugi će izginuti masovno i to je poenta tog plana.Amerika je spremna da napravi haos u centralnoj i istočnoj evropi kao i na balkanu onog momenta ako samo pomisle da francuzi i nemci počinju da misle svojom glavom, to je pretnja pre svega zapadnoj evropi i poluga pritiska na njih.Šta se radi i dešava po francuskoj nemačkoj i španiji od strane anglosaxonskih službi je samo dokaz o TOTALNOJ propasti tih država i njihovom gubitku suvereniteta, oni nisu nezavisni naprotiv veoma su zavisni od USA a USA sad želi da šiša ovce i to se možda neće dopasti ovcama.Zato se sve ovo radi i tamo i ovde, jer ko normalan može da zamisli nečiju dobronamernost kada se taj neko liže sa najgorim ološem i mafijama evrope i tapše ih po ramenu kao najveće prijatelje i saveznike. Amerikanci spremaju PROPAST evrope i to je ČINJENICA koje su tek sad postali svesni u nekim poslovnim i političko intelektualnim krugovima na zapadu.Sreća niti je evropa tako trula a ni amerikanci nisu tako jaki kako misle da jesu, mada izgleda da su umislili svoje vanzemaljsko poreklo , ponašaju se kao totalni alieni, a njihove pretnje napadi i apetiti su več dobili oblik najgorih satrapija iz starog veka.Bukvalno se ponašaju kao apsolutni vladari bez ikakvog moralnog ili zakonskog okvira,još malo pa će da tvrde da su Božji izabranici i predstavnici na ovoj planeti:)Šta narkomanija radi to je čudo,a ta država je država NARKOMANA i to teško naoružanih narkomana bez mere i smisla.

 4. Za Srbiju says:

  Ulaskom u NATO - satanistički savez, Srbija i Srbska bi nestale. Bile bi raskomadane. Ulaskom u NATO, Srbija i Srbska bi se odrekle Boga i služile Knezu Tame. Odrekli bismo se sami sebe. Jednom rečju, to bi bio naš kraj na Zemlji i u carstvu Nebeskom. Sa druge strane, boreći se protiv Zla, otvaramo svoj put SLAVE - večnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *