LUDNICA: Srpski pasulj uvozimo iz Kine

LUDNICA: Srpski pasulj uvozimo iz Kine

16 maja 2014

pasuljCeo svet je napunio zelene pijace i rafove trgovina sa voćem i povrćem u našoj zemlji, ali srpskog zeleniša – nema. Gotovo čitava ponuda mladog krompira, paradajza, krastavaca, stiže sa svih kontinenata, a jedino domaće što se prodaje na tezgama i radnjama je mladi luk. Samo prošle godine, uvoz voća i povrća bio je vredan 274 miliona dolara.

 

Uobičajeno tokom proleća, prvi plodovi su iz inostransta. Domaći stižu kasnije, a uvoznicima se kod većih količina više isplati da uvezu iz sveta nego da kupuju kod više domaćih proizvođača. I trgovci ističu da ponuda povrća i voća zavisi prvenstveno od sezone i od mogućnosti da se ta roba nabavi na domaćem tržištu.

 

Ipak, mnogo je toga na policama, što zaista Srbija ne mora da kupuje u inostranstvu.

 

– Gotovo 80 odsto ranog povrća kod nas je iz uvoza, počev od mladog belog krompira, koji nam stiže iz Grčke, crnog luka iz Holandije, belog iz Kine, krastavaca iz Makedonije, pasulja iz Kirgistana – kažu trgovci.

 

U Prirednoj komori Srbije naglašavaju da je trend uvoza ovog proleća uobičajen. Paradajz se najčešće uvozi iz Turske, Makedonije, Italije, Grčke, kupus iz Albanije, Makedonije, Italije, šljive nabavljamo i u Turskoj i Poljskoj, jabuke iz Poljske, Italije, Makedonije, Slovenije…

 

– Uvoze se poljopriredne kulture koje nisu još kod nas pristigle, trenutno su to paprika, paradajz, krastavac i jagoda, mada se veće količine voća i povrća iz naših staklenika pojavljuju na tržištu – kaže Milada Lukešević iz Udruženja za poljoprivredu PKS.

 

Cene uvoznog povrća i voća često su niže od domaćeg, ali je i njihov kvalitet daleko slabiji. Stručnjaci upozoravaju da je Srbija postala uvozno zavisna i od onoga čega bi mogla da ima napretek. Naš problem je, kažu, što imamo četiri puta manji obim proizvodnje od potrebnog, koji je u znatnoj meri opao tokom privatizacija u poslednje dve decenije.

 

– Zar je moguće da nam je jeftinije da pasulj uvozemo iz Argentine, nego da ga ovde proizvodimo – pita se Beograđanka Mirjana S. – Ništa nije domaće, kao da nemamo plodne zemlje i poljoprivrednike. Čak i pasulj na kome piše „old serbija“ nije domaći već kineski.

 

KIRGISTANSKI PREBRANAC

 

Mladi krompir, koji ovih dana nude trgovci na beogradskoj Veletržnici, stiže iz Makedonije. Paradajz je iz Makedonije, Italije, Španije i Albanije, kao i paprika. Pasulj koji nude veletrgovci poreklom je iz Kirgistana, Tadžigistana i Argentine, a jabuke iz Poljske, Italije i Španije. Mladi crni luk je – domaći.

KOMENTARIJedan komentar

  1. velimir says:

    PLANSKI UNIŠTAVAJU SRPSKU POLJOPRIVREDU POMOGNUTI NAŠIM POLITIČARIMA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *