ЛУКАШЕНКО: Белорусија се неће припојити Русији

LUKAŠENKO: Belorusija se neće pripojiti Rusiji

2 marta 2019

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko odbacio je mogućnost da bi njegova zemlja mogla biti pripojena Rusiji.

Lukašenko je rekao da dva suseda i saveznika razgovaraju o načinima da dalje produbljivanje bliskih veza, ali i naveo da rusko pripajanje Belorusije nije na dnevnom redu.Beloruski lider je izjavio da “Belorusi žele da budu s Rusijom ali i da žive u sopstvenom domu”.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da bi dve zemlje trebalo više da se integrišu da bi Belorusija mogla dobiti niže cene za ruski gas i druge resurse.

Postoje tvrdnje da Kremlj možda pravi plan za pripajanje desetomilionske Belorusije, posebno nakon ruskog pripajanja Krima 2014. godine.

(Beta)

KOMENTARI3 komentara

  1. Vesko says:

    Lukasensko se kocka sa zivotima svog naroda kao i taj degen Janukovic kojeg treba objesiti za ono sto je prouzrokovao svojim glupavim koketiranjem sa Nemackim EU rajhom!

  2. Miraš says:

    Glup kao baćko? Glup kao baćko Lukašenko? Da ne pominjem još starije ratove, dovoljno je snimiti podatke o Napoleonovim osvajanjima, Prvi i Drugi svetski rat na prostoru današnje Belorusije. Hoće li Belorusija biti izlupana žestoko još jednom da bi konačno shvatila gde joj je mesto?! Za tili čas može biti smazan taj "sopstveni beloruski dom" od 207.600 km². Najzgodniji scenario Zapada za Belorusiju je obojena revolucija, poput kijevskog Evromajdana. U toj varijanti najpre jasno je iz niza dosadašnjih primera da Rusija ne bi umela da joj pomogne. Niti bi Rusija mogla da joj pomogne jer propagandna mašina Zapada bi govorila o ruskoj aneksiji Belorusije i slično tome. Belorusija izgleda kao primamljiv kolač u izlogu, a da bude gore taj "beloruski izlog" je sav isturen u Zapad i to pravcem zapad-istok oko 650 km, ali i pravcem sever-jug koji je najpre uži da bi u najširem delu iznosio oko 560 km. Za Belorusiju je nepovoljno i to što je pretežno nizijska zemlja, a i to što nema ni prirodnih granica poput reka i planina. Najveći deo granica Belorusije je sa zapadnim NATO zemljama i sa prozapadnom Ukrajinom koje se protežu pravcem sever-zapad-jug i ukupno iznosi 2.330 km (Letonija 161 km + Litvanija 640 km + Poljska 418 km + Ukrajina 1.111 km). Dok granica Belorusije sa Rusijom iznosi 1.312 km i proteže se u poledjini istočnom stranom i nešto manje severoistočnom stranom.

  3. A akoM says:

    U politici Veliki brat uvijek jaše malog bracu!Moskva i Peterburg su velelepni na grbači Sibirske nafte,plina,ruda,a Sibirjaci ne uživaju blagodati metropole nego provincije!Tako je i s drugim regijama,pamet i naredbe im stižu iz Moskve,a i Velika ruka koja izvlači novac!Zato su se raspali i Rimsko carstvo,Austrougarska,SSSR,Jugoslavija,a i EU će!Zato Bjelorusija želi svoju pamet-volju,svoj novčanik u svom đepu,svoju pušku na svom ramenu,i dobre odnose s Rusijom,možda čak i konfederalne,onoliko kolko se dogovore,da nitko nikog ne exploatira!Npr.da Rusija ne daje sirovine Bjelorusiji ispod cijene,za neku hipotetsku političku dobru volju,nego za uzvraćenu korist!Da oboje imaju koristi!Prvenstveno zato što i Rusiji i Bjelorusiji puno više paše da Bjelorusija ne bude prva crta borbe USA-Zapada protiv Rusije!Jer bi to bilo samoubojstvo i Rusije i Bjelorusije,i to će Rusi vjerovatno spriječavati svim sredstvima ne pitajući za cijenu,kao u Ukrajini,koja to nije shvaćala!A pod kišobranom Rusije onda Bjelorusija više neće biti"prva linija"borbenego će to postati Poljska i ostali"pametnjakovići"koji su to pristali biti,jer će Rusi vrlo moguće imati snage i volje ih"izbrisati"s svoje interesne sfere-dvorišta-granica,kad se osjete egzistencijalno ugroženi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *