ЛУКАШЕНКО: Док сам председник…

ЛУКАШЕНКО: Док сам председник…

21 августа 2020

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да ће, док је он на власти, водити оштру политику у циљу стабилизације ситуације у земљи, преноси „Белта“.

„Ја сам председник земље. Не дај Боже да се деси да земља падне, не бисте имали посла. И баш ме брига за све те дужности, али ја седим и размишљам – шта ће бити са вама када они дођу и почну све ово да цепкају. И ви ћете мене заувек проклињати:’Ми смо тебе изабрали, зашто нас ниси заштитио?’. Можете ме осуђивати, или не осуђивати, али док сам ја председник спроводићу оштру политику усмерену на стабилизацију ситуације у земљи“, рекао је Лукашенко на састанку са запосленима пољопривредног комбината „Дзержински“.Он је истакао да не жели да уводи потпуно ратно стање у земљи.

„Желим да сачувам мир и спокој за оне који желе да раде. Не желим да у потпуности уведем ратно стање у земљи. То није нормално. Желим да људи мирно живе, као и увек. И то је мој главни задатак, – да одговорим, а да овде стабилизујем ситуацију“, рекао је белоруски лидер.

Нападају Русију, али желе да сломе нас

Лукашенко је нагласио да решавање политичке кризе у Белорусији није ништа мање важно за Москву, него за Минск, као и да се међусобно разуме са руским председником Владимиром Путином.

„Проблем Белорусије није ништа мање важан за Русију него за Белорусију. Пре свега нападају Русију, али желе да сломе нас. Неће им успети. Пружићемо отпор“, истакао је Лукашенко.

Он је саопштио да постоје планови да се „отцепи“ Гродњенска област од Белорусије.

„Они су поставили циљ да пре свега отцепе ту територију – Гродњенску. Већ су недавно окачили пољске заставе. Отаџбина је у опасности. Не можемо се шалити. Тим пре што то није слаба војска, то је НАТО. Због тога сам упозорио председника Русије на ситуацију у Белорусији. У потпуности се разумемо, имамо одговарајући споразум у оквиру ОДКБ и Савеза Русије и Белорусије“, истакао је белоруски лидер.

Он је додао да ће 22. августа посетити војне вежбе у области Гродна.

„Сутра ћете видети. Идем у инспекцију тамо“, рекао је Лукашенко и објаснио да је био принуђен да у тешким политичким условима пребаци велики број војника на западни правац, посебно у области Гродна.

Центри моћи „од Америке до Варшаве“

Лукашеко је изјавио да против Белорусије делује неколико спољних центара моћи где су се населиле „владе у изгнанству“ – „од Америке до Варшаве“.– „од Америке до Варшаве“.

Према саопштењу белоруске агенције, „председник је скренуо пажњу на то како је бивши кандидат за председника државе Валериј Цепкало мењао своје пребивалиште – прво је био у Русији, ‘али тамо су га упозорили’, затим је прешао у Украјину, а потом у Варшаву, јер Кијев није желео да долази у сукоб са Минском“.

„И он је храбар, даје изјаве из Варшаве. Ето то је једна од ‘влада’“, рекао је Лукашенко.

Он је истакао да је Литванија још један такав центар, где се налази бивша кандидаткиња за председника Белорусије Светлана Тихановска.„Координациони савет – леп назив. У иностранству, по мом мишљењу, постоји већ пет прогнаних влада. Просто не желим да набрајам све центре – они се налазе од Америке до Варшаве“.

Говорећи о Тихановској, Лукашенко је изјавио да су је одвели у Литванију на њену молбу, али да су је довели у заблуду Министарство спољних послова Литваније и локалне специјалне службе.

„Отишла је на свој захтев. Она је нормална жена, воли своју децу. Али њу су бацили у ватру и она данас гази тај жар. Њу су довели у заблуду Министарство спољних послова Литваније, специјалне службе. Већ је почела да даје изјаве“, рекао је белоруски лидер.

Дијалог само са радничким колективима

Коментаришући предлог опозиције да преговарају, Лукашенко је рекао да ће водити дијалог само са радничким колективима.

„Одржали смо изборе, хајде да даље мирно живимо. Желите да разговарате, или како они кажу, да водите дијалог. Ево, ја водим дијалог са вама. И водићу дијалог само са радничким колективима“, додао је он.

Лидер Белорусије је подсетио да је опозиција у почетку захтевала да се гласови преброје, а затим нове изборе.

„Схватају да се 80 одсто гласова не може фалсификовати. Свеједно су они на губитку. Кажу, хајде да одржимо нове изборе. Знате ли шта значи да се још пола године бавимо тим стварима? Зашто смо ми дужни да играмо како неко свира?“, запитао се белоруски лидер.

KOMENTARI5 коментара

 1. Црна Пловдина says:

  За тренутно стање и неизвесну будућност народа Белорусије ИСКЉУЧИВИ КРИВАЦ је лукашенко.Превише се заиграо,УЖИВЕО СЕ што кажу улични дипломци,па сад куми ,моли и двори в.В.Путина да га спашава.Није заслужио,али због народаБелорусије Путин је дужан да заштити Белорусију а самим тим и Русију и себе.

  • Слободанка says:

   Будућност Белорусије није неизвесна. Нису успели са обојеном ни у Венецуели у којој становништво теже живи него у Белорусији. Украјина је имала две обојене револуције. То нам говори да ће Белорусију спопадати и приликом следећих редовних избора. Још за време владавине Буша млађег државна секретарка Кондолиза Рајс прикачила је етикету Лукашенку да је последњи диктатор, а то је значило да је Белорусија мета. Право је чудо да раније нису направили покушај обојене револуције у Белорусији. Нису стигли јер имали су пуно "обојеног" посла на Блиском истоку и по целом свету. Сад као у грчу хватају шта је преостало. Ово личи на последње трзаје глобалистанаца. Али ни Трамп се не либи од њихових обојених алата. Сетимо се покушаја у Ирану и Венецуели и Трампових твитова.

 2. The Greed says:

  To što ste čitali je reč i glas razuma, a ko podriva BeloRusiju iz nekog svog razloga zarad stradanja mnogih drugih podrivaće njega Bog. Živela Rusija i Belo Rusija, živeo savez ODKB kamo sreće da je i Belo Srbija u tome. Ovde vidimo veličinu Lukašenka, on ne mrzi Tihanovsku već zna da su joj mangupi isprali mozak jer se taj ženski valjda lakše ispere, a ionako joj trebaju novi kompletići i bar malo nakita, ćilibar iz Rusije joj je nekako dosadio, a ove čike sa zapada su baš neka dobra gospoda.

 3. Drug Pantelija says:

  Zato deco, sinovi moji žalim što ste moja deca a ne deca mojih neprijatelja, i zato sve moje nasledstvo ostavljam Samom Sebi!

  • Mirjana says:

   Proročanstvo kaže da u ovom mandatu Lukašenko će odabrati sebi naslednika. Razlog neće biti političke prirode, nego njegovo zdravlje će početi da slabi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u