ЛУКАШЕНКО: Доста смо ратовали, али на колена не падамо

LUKAŠENKO: Dosta smo ratovali, ali na kolena ne padamo

8 jula 2021

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko poručio je da je njegova zemlja spremna na dijalog sa svima, ali i da ima način da odgovori onima koji joj prete.

„Ne želimo da ratujemo, nije nam to cilj. Dosta smo ratovali, znamo cenu mira, ali na kolena ne padamo. Ne možemo da uradimo to što protivnici žele. Štitimo sebe, svoje porodice, decu, zemlju. Ne želimo ništa više od toga“, rekao je Lukašenko.On je dodao da je Minsk spreman na pošten, ravnopravan dijalog i saradnju sa bilo kojem zemljom, ali da u isto vreme, Belorusija ima čime da odgovori onim snagama koje „pokušavaju da pokazuju mišiće na zapadnim granicama Belorusije“, prenosi Sputnjik.

Beloruski predsednik je poručio da je vojska njegove zemlje mobilna, prilično dobro opremljena i sposobna da se suprotstavi savremenim izazovima i pretnjama i da čak i protivnici priznaju da je to jedna od najjačih oružanih sila u regionu.

Masovni protesti opozicije u Belorusiji počeli su 9. avgusta, nakon što je prema podacima Centralne izborne komisije aktuelni predsednik Lukašenko na izborima sa 80,1 odsto glasova osvojio šesti mandat, a te rezultate opozicija nije priznala već smatra da je pobedila Svetlana Tihanovskaja. Ona je ubrzo napustila zemlju nakon što su vlasti u Belorusiji pokrenuli niz krivičnih postupaka protiv više opozicionih lidera zbog poziva na zauzimanje vlasti i iznele tvrdnju da su protestne akcije koordinisane iz inostranstva.

Lukašenko okrivljuje Zapad da je direktno umešan u situaciju u zemlji, a Evropska unija, Velika Britanija, SAD, Kanada i niz drugih zemalja su uvele sankcije protiv beloruskih zvaničnika i nekih kompanija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *