ЛУКАШЕНКО ИМА МОЋАН ПЛАН

LUKAŠENKO IMA MOĆAN PLAN

6 juna 2021

BELORUSIJA će se na sudu boriti za pravo na kompenzaciju štete posle incidenta sa prinudnim sletanjem aviona kompanije „Rajan er“, izjavio je premijer Roman Golovčenko. On je dodao da je spreman kompleks mera kao odgovor na sankcije Zapada.Golovčenko je naglasio da Minsk želi objektivnu međunarodnu istragu incidenta.

– Uvereni smo da smo ispravno postupili i spremni smo da se na sudu borimo za svije interese. Pretpostavljam da možemo da dobijemo kompenzaciju za štetu koju smo pretrpeli – rekao je premijer.

Kako je rekao u intervjuu za TV „Belorusija 1“, predstavnici Belorusije su govorili na sednici Saveta Međunarodne organizacije civilne avijacije (IKAO) ali oni do sada nisu pokrenuli istragu, a ni komisija nije ni formirana.

On je dodao da je Minsk spreman da se sa evropski i američkih prebaci na ruske i azijske tehnologije, kao i da pribegne specijalnim merama zaštite kada je reč o robi široke potrošnje sa Zapada kao odgovor na uvedene sankcije.

– Bićemo prinuđeni da se okrećemo od zapadne robe i tehnologija. Spremni smo da se prebacimo na azijske tehnologije koje poslednjih godina idu napred koracima od sedam milja. Prema preliminarnim procenama, samo Kina može da zameni 90 odsto evropskih i američkih tehnologija. Pored toga tu su i ruske tehnologije koje se aktivno razvijaju – objasnio je predsednik beloruske vlade.

On je rekao i da šteta od finansijskih i trgovinskih sankcija Zapada protiv Belorusije verovatno neće preći tri odsto BDP.

Podsetimo, beloruskim avio-kompanijama od danas, 5. juna, zabranjeno je da koriste vazdušni prostor i aerodrome Evropske unije. Kako je saopštio šef Evropskog saveta Šarl Mišel, od ponoći 5. juna svim avionima beloruskih avio-prevoznika zabranjeno je da sleću, poleću ili preleću iznad teritorije Evropske unije. U zvaničnoj odluci Saveta Evropske unije precizirano je da se zabrana ne odnosi na humanitarne letove, kao i prinudna sletanja i hitne letove.

Zabrana letova je prva zvanično objavljena mera Evropske unije protiv Belorusije nakon incidenta sa prizemljivanjem aviona kompanije „Rajan er“ u Minsku 23. maja.

U Rusiji su poručili da će pomoći Minsku ukoliko Zapad uvede sankcije.

Incident s prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora. Zajedno sa Protasevičem, u Minsku je privedena i državljanka Rusije Sofija Sapega.

To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Rista says:

    Na kojem Sudu da se sude? Na međunarodnom sudu pravde u Hagu? Ovaj lukašenko naivan ko sobarica. Nema dobrog plana dok on podvlači azijsku tehnologiju a tek usput spominje rusku. Nema dobrog plana za Belorusiju i Ukrajinu osim ujedinjenja sa Rusijom. Ima mnogo sličnosti između Lukašenka i Ukrajinskih političara. A Amerika neće ostaviti Belorusiju na miru dok je ne pretvori u Ukrajinu. Sećam se kada su Lukašenko kao i Kina izjavili da podržavaju celovitost Ukrajine u vidu "celovitosti svake države", što mu dođe na isto. Ukrajini je danas svejedno jel cela ili nije, jer je svejedno na izdisaju. Ako je istina da će se Tok2 završiti i proraditi, onda je Ukrajina najzad izgubila mogućnost da pljačka Rusiju. Mislim da je to bio plan i Merkelove i Rusije. Nemačka je htela da izbegne zatvaranje slavina kroz ukrajinu zbog ukrajinskih krađa i nije bilo drugog rešenja nego novi tok.

  2. Čist je ko Suza says:

    Ja, svi gledaju da iskoriste Rusiju za svoje planove pa čak i Saša Lukašenko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *