ЛУКАШЕНКО ИЗЈАВОМ ШОКИРАО ЦЕО СВЕТ!

LUKAŠENKO IZJAVOM ŠOKIRAO CEO SVET!

8 avgusta 2020

DOŠLO je do očekivanog telefonskog razgovora Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka.

Mada se u zvaničnim saopštenjima Kremlja i Minska navode i druge teme razgovora, glavna je naravno bila – hapšenje u glavnom gradu Belorusije 33-ce ruskih državljana.U saopštenju pres-službe ruskog lidera se naglašava: „Izraženo je sa obe strane uverenje da će nastala situacija biti rešena u duhu međusobnog razumevanja karakterističnog za saradnju dve zemlje“.

Navedeno je i da je Putin istakao da je Rusija zainteresovana za održavanje stabilne unutrašnje političke situacije u Belorusiji i predstojećih predsedničkih izbora u mirnoj atmosferi.

Lukašenkov kabinet je objavio da je do razovora došlo „na inicijativu ruske strane“ i podvukao:

„Putin je posebno napomenuo važnost daljeg razvoja bratskih belorusko-ruskih odnosa i potrebu odupiranja negativnim tendencijama i delovanju trećih sila, što bi moglo dovesti do njihovog pogoršanja“.

Povodom hapšenja 33-ce je saopšteno: „Predsednici su se složili da temeljno prouče svaku dostupnu činjenicu kako bi utvrdili prave razloge trenutne situacije, pronašli krivce i izveli ih pred lice pravde“.

Lukašenko je pre razgovora sa Putinom javno rekao da se dobro poznaje sa vlasnikom ruske privatne vojne kompanije Jevgenijem Prigožinom i da je uveren da uhapšene nije on poslao u Minsku, već „neko iznad njega, neki zamenik ministra (u Moskvi)“.

Čak je rekao da su neki „trčali po Belorusiji“ i da su se nadali da će je „uhvatiti na spavanju“ i doneti je „pred neku od kula Kremlja“.

Za sebe je rekao da zna jedino da upravlja zemljom i da ništa drugo ne bi umeo da radi.

Dodao je da je to za njega „način života“, pa izgovorio:

„Lukašenko nikada nigde neće pobeći iz Belorusije. Ni ja ni moja deca nismo punili džepove. U svakom slučaju, predsednik jedne zemlje nikuda ne beži. Priznajem: svašta se po svetu događa i može dogoditi. Mogu biti i ustreljen, mada mislim da se to neće dogoditi. Ja imam svoju sudbinu. U svakom slučaju, nemam nameru da bežim!“Profesor moskovske Visoke škole ekonomije, politikolog Oleg Matvejčev ocenio je:

«Lukašenku su nabajali da će Zapad priznati njegovu šestu po redu pobedu na predsedničkim izborima samo u slučaju da se posvađa sa Rusijom. Istovremeno su mu podmetnuli `priču` da Rusija ima nameru da u svoj sastav uključi bezmalo polovinu Belorusije. Lukašenko je izgubio konce igre. Ne shvata da njime manipulišu“.

KOMENTARI5 komentara

 1. Rista says:

  Ne verujem da su ljudi baš toliko naivni pa da prhvate objašnjenje Matvekčeva, koje je na nivou izjave nekog profesora fakulteta u Srbiji. Lukašenko takođe nije baš toliko naivan a da ne zna šta se događa. Nije politički događaj da neko dođe u Minsk sa zapada, ili da pošalje poruku "Ej, znaš šta Lukašenko? Mi ćemo te priznati za precednika ali moraš da izboksuješ jednu rundu protiv Putina!" To ne ide tako. Ali profesori sebi uzimaju za pravo da su i pametni političari. Lukašenko ima problema da bude ponovo izabran i to raznih problema a ne samo diktatorskih i tačno zna da Zapad može da mu uzbuni narod ako bude hteo. Obzirom i na neke unutrašnje probleme, to je već malo nezgodna situacija i Lukašenko ne sluša Zapad, on ne sluša nikog, ali želi da bude precednik i dalje a ne želi da ga Zapad spopadne i zato je pronašao način kako će bar sa te strane biti miran. Ali ni to nije garantovano, jer reč Zapada važi samo lepršavo. Na drugoj strani, smatra da nije baš neki prevelik rizik da se malo javno zakači sa Rusijom i da će Rusija ipak progutati sve njegove nestašluke. A na trećoj strani, postoji verovatnoća da su taj put Lukašenka smislile KGB i belosruski blizanac a posle izbora će imati dovoljno vremena od "smirene Rusije" i "zadovoljnog Zapada" da učvrsti vlast ponovo i da nastavi tamo gde je stao sa Rusijom. Doduše, nije ni Zapad naivan, nije ni Rusija ali nije ni Lukašenko. Nadam se da će biti izabran ponovo i da će se vratiti putu zbližavanja sa Rusijom. A pošto nam nije poznata pozadina cele ujdurme, ostaje nam da čekamo. Iako ga više ne volim, navijam za njega a posle izbora ćemo saznati "najgore moguće uvredio" ili istine. (Ovo "najgore moguće" sam naučio iz novog srpskog medijskog jezika tu pre nekako, nabo se na frazu i sada je vraćam izumitelju)

  • Guja says:

   Ludi rista ko te plaća za ove sulude komentare tvoje? Poremećaj ličnosti? Smatraš da si veliki komentator? Tvoj lični psihijatar ti je to dao kao slobodnu terapiju? Eto na šta se čovek svede..

 2. Mir brate mir says:

  Lukašenko je savršena karta za zapadnu manipulaciju, zapadu bi odgovaralo da ima nuklearnu bazu u Belorusiji a Putinu bi stoga odgovaralo da to neutrališe kao i samu pomisao. lukašenko je napravio kardinalnu grešku kada je zvao gospodu iz MMF-a za nekakvo savetovanje. On ih je oterao kada je čuo njihove uslove ali sada su počele manipulacije. Ako pogledate statistiku življenja u Belorusiji i slobodu građana poželećete da ste zauvek u Belorusiji.

 3. Slobodanka says:

  U ovoj vesti ćete pronaći odakle duvaju vetrovi po Belorusiji. VEST: POJAVIO SE PLAN ZA POSTIZBORNO RUŠENJE LUKAŠENKA > TAJNE službe Sjedinjenih Država i Poljske, koje deluju iz Varšave, sačinile su plan postizbornog svrgavanja beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka. Unapred računajući sa tim da će Lukašenko 9. avgusta biti po šesti put izabran za šefa države, plan preporučuje njegovim političkim protivnicima da se odmah po završetku glasanja okupe u Minsku i glavnim gradovima beloruskih oblasti. Ako policija to bude onemogućavala, da pređu na manja okupljanja po delovima gradova i blokiranje saobraćaja. Ukoliko uslede privođenja, učesnicima protesta se savetuje: „Morate se odmah ujediniti. Ni u kom slučaju ne bežite. Blokirajte prolaze policijskim vozilima, sipajte po asfaltu eksere i ručno pravljene „ježeve“. Pokušajteda neprimetno bušite gume policijskih vozila“. Ovome je pridodato da će uslediti nove instrukcije, kako bi se borba – usmerena na prisiljavanje Lukašenka da raspiše vanredne izbore i odstupi – uspešno nastavila sve do promene vlasti i državnog kursa u Minsku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *