ЛУКАШЕНКО ИЗЈАВОМ ШОКИРАО ЦЕО СВЕТ!

ЛУКАШЕНКО ИЗЈАВОМ ШОКИРАО ЦЕО СВЕТ!

8 августа 2020

ДОШЛО је до очекиваног телефонског разговора Владимира Путина и Александра Лукашенка.

Мада се у званичним саопштењима Кремља и Минска наводе и друге теме разговора, главна је наравно била – хапшење у главном граду Белорусије 33-це руских држављана.У саопштењу прес-службе руског лидера се наглашава: „Изражено је са обе стране уверење да ће настала ситуација бити решена у духу међусобног разумевања карактеристичног за сарадњу две земље“.

Наведено је и да је Путин истакао да је Русија заинтересована за одржавање стабилне унутрашње политичке ситуације у Белорусији и предстојећих председничких избора у мирној атмосфери.

Лукашенков кабинет је објавио да је до разовора дошло „на иницијативу руске стране“ и подвукао:

„Путин је посебно напоменуо важност даљег развоја братских белоруско-руских односа и потребу одупирања негативним тенденцијама и деловању трећих сила, што би могло довести до њиховог погоршања“.

Поводом хапшења 33-це је саопштено: „Председници су се сложили да темељно проуче сваку доступну чињеницу како би утврдили праве разлоге тренутне ситуације, пронашли кривце и извели их пред лице правде“.

Лукашенко је пре разговора са Путином јавно рекао да се добро познаје са власником руске приватне војне компаније Јевгенијем Пригожином и да је уверен да ухапшене није он послао у Минску, већ „неко изнад њега, неки заменик министра (у Москви)“.

Чак је рекао да су неки „трчали по Белорусији“ и да су се надали да ће је „ухватити на спавању“ и донети је „пред неку од кула Кремља“.

За себе је рекао да зна једино да управља земљом и да ништа друго не би умео да ради.

Додао је да је то за њега „начин живота“, па изговорио:

„Лукашенко никада нигде неће побећи из Белорусије. Ни ја ни моја деца нисмо пунили џепове. У сваком случају, председник једне земље никуда не бежи. Признајем: свашта се по свету догађа и може догодити. Могу бити и устрељен, мада мислим да се то неће догодити. Ја имам своју судбину. У сваком случају, немам намеру да бежим!“Професор московске Високе школе економије, политиколог Олег Матвејчев оценио је:

«Лукашенку су набајали да ће Запад признати његову шесту по реду победу на председничким изборима само у случају да се посвађа са Русијом. Истовремено су му подметнули `причу` да Русија има намеру да у свој састав укључи безмало половину Белорусије. Лукашенко је изгубио конце игре. Не схвата да њиме манипулишу“.

KOMENTARI5 коментара

 1. Риста says:

  Не верујем да су људи баш толико наивни па да прхвате објашњење Матвекчева, које је на нивоу изјаве неког професора факултета у Србији. Лукашенко такође није баш толико наиван а да не зна шта се догађа. Није политички догађај да неко дође у Минск са запада, или да пошаље поруку "Еј, знаш шта Лукашенко? Ми ћемо те признати за прецедника али мораш да избоксујеш једну рунду против Путина!" То не иде тако. Али професори себи узимају за право да су и паметни политичари. Лукашенко има проблема да буде поново изабран и то разних проблема а не само диктаторских и тачно зна да Запад може да му узбуни народ ако буде хтео. Обзиром и на неке унутрашње проблеме, то је већ мало незгодна ситуација и Лукашенко не слуша Запад, он не слуша никог, али жели да буде прецедник и даље а не жели да га Запад спопадне и зато је пронашао начин како ће бар са те стране бити миран. Али ни то није гарантовано, јер реч Запада важи само лепршаво. На другој страни, сматра да није баш неки превелик ризик да се мало јавно закачи са Русијом и да ће Русија ипак прогутати све његове несташлуке. А на трећој страни, постоји вероватноћа да су тај пут Лукашенка смислиле КГБ и белосруски близанац а после избора ће имати довољно времена од "смирене Русије" и "задовољног Запада" да учврсти власт поново и да настави тамо где је стао са Русијом. Додуше, није ни Запад наиван, није ни Русија али није ни Лукашенко. Надам се да ће бити изабран поново и да ће се вратити путу зближавања са Русијом. А пошто нам није позната позадина целе ујдурме, остаје нам да чекамо. Иако га више не волим, навијам за њега а после избора ћемо сазнати "најгоре могуће увредио" или истине. (Ово "најгоре могуће" сам научио из новог српског медијског језика ту пре некако, набо се на фразу и сада је враћам изумитељу)

  • Guja says:

   Ludi rista ko te plaća za ove sulude komentare tvoje? Poremećaj ličnosti? Smatraš da si veliki komentator? Tvoj lični psihijatar ti je to dao kao slobodnu terapiju? Eto na šta se čovek svede..

 2. Mir brate mir says:

  Lukašenko je savršena karta za zapadnu manipulaciju, zapadu bi odgovaralo da ima nuklearnu bazu u Belorusiji a Putinu bi stoga odgovaralo da to neutrališe kao i samu pomisao. lukašenko je napravio kardinalnu grešku kada je zvao gospodu iz MMF-a za nekakvo savetovanje. On ih je oterao kada je čuo njihove uslove ali sada su počele manipulacije. Ako pogledate statistiku življenja u Belorusiji i slobodu građana poželećete da ste zauvek u Belorusiji.

 3. Слободанка says:

  У овој вести ћете пронаћи одакле дувају ветрови по Белорусији. ВЕСТ: ПОЈАВИО СЕ ПЛАН ЗА ПОСТИЗБОРНО РУШЕЊЕ ЛУКАШЕНКА > ТАЈНЕ службе Сједињених Држава и Пољске, које делују из Варшаве, сачиниле су план постизборног свргавања белоруског лидера Александра Лукашенка. Унапред рачунајући са тим да ће Лукашенко 9. августа бити по шести пут изабран за шефа државе, план препоручује његовим политичким противницима да се одмах по завршетку гласања окупе у Минску и главним градовима белоруских области. Ако полиција то буде онемогућавала, да пређу на мања окупљања по деловима градова и блокирање саобраћаја. Уколико уследе привођења, учесницима протеста се саветује: „Морате се одмах ујединити. Ни у ком случају не бежите. Блокирајте пролазе полицијским возилима, сипајте по асфалту ексере и ручно прављене „јежеве“. Покушајтеда неприметно бушите гуме полицијских возила“. Овоме је придодато да ће уследити нове инструкције, како би се борба – усмерена на присиљавање Лукашенка да распише ванредне изборе и одступи – успешно наставила све до промене власти и државног курса у Минску.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u