ЛУКАШЕНКО ЈЕ НАДИГРАО ЗАПАД: Ево како…

ЛУКАШЕНКО ЈЕ НАДИГРАО ЗАПАД: Ево како…

9 марта 2021

Ишченко објаснио зашто Белорусија још увек није постала антируска попут Украјине.

Политиколог Ростислав Ишченко указао је на околности захваљујући којима је Минск успео да спречи развој догађаја у земљи према украјинском сценарију.После распада СССР-а, у Украјини и Белорусији одвијали су се исти политички процеси, усмерени на приближавање Русији. Међутим, до сада се Kијев потпуно нашао у орбити западног утицаја и озбиљно покварио односе са Москвом, док Минск успешно наставља да гради Савезну државу.

Политиколог Ростислав Ишченко скренуо је пажњу на разлоге за такве разлике у судбини два братска руска народа.

Стручњак је одмах приметио да су Леонид Kучма и Александар Лукашенко на власт дошли „под паролама интеграције са Русијом“. Међутим, украјински лидер се ослањао на представнике постсовјетске елите у својој земљи, док је белоруски председник био принуђен да се суочи са онима који су долазили из совјетске партијске номенклатуре.

„Стога је Лукашенко током свог првог, или једног и по мандата, морао да се усредсреди на масе. Одржао је своја обећања о интеграцији и приближавању Русији“, објаснио је Ишченко.

Kао резултат, у Белорусији није било велике приватизације. Ова околност, пак, није дозволила да се олигарси формирају као класа. Државна имовина постала је главни фактор у формирању економије земље, што је искључило дубоки продор приватних пословних лобиста у државне структуре.

Минск је био изложен снажном притиску Запада, услед чега је био приморан да се у великој мери придржава Русије.

Међутим, након јачања положаја своје земље, Лукашенко је покушао да побољша односе са државама Европе и Сједињеним Државама.

Напослетку, западни утицај у Белорусији је знатно премашио руски утицај у периоду пре покушаја да се тамо понови Евромајдан.

Такво стање ствари довело је до наглог погоршања ситуације у земљи, што је приморало белоруског председника да преиспита политички курс и коначно се увери да је првобитни избор за интеграцију са Русијом био исправан.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI2 коментара

  1. Риста says:

    Руси посипају Лукашенка пепелом. Лукашенко је, бесан на Русију што му је набила на главу да добија ресурсе по цени коју није заслужио, побеснео и покушао да се приближи Западу са анти Руским адутом у шаци, сматрајући да онда Запад неће ништа мењати у Белорусији а он ће бити слављен. Онда је прво у тами своје собе зајауко кад је схватио по којој цени мора да плати нафту Америма, а кад је ознојан изашао на светлост дана, чекала га америчка добродошлица сва у стилу мајдана. Пребледо на смрт, отрчо је у Москву и завапио за помоћ кењајући да неће више никад. Руси ко Руси, помогну га и он сачува и државу и дупе. Али, Лукашенко има и заслуге за све то. Није се двоумио да отворено тражи помоћ од Русије и није побегао у Русију а оставио земљу пролећним хајхуј људима. То му јесте добар потез, јер признати идиотску грешку какву је он учинио, није уобичајено за данашње политичаре. За то му скидам капу али само привремено. Ако се Белорусија и Русија уједине, онда га треба одликовати са највишим орденима и славити као човека који се први отргао западним мангупима. Није још увек, али све је ближи ордену.

  2. milorad 5 says:

    pa dobra vest je što je lukašenko zajedno sa rusima konačno SHVATIO KAKO SE BRANI SUVERENITET I POLITIČKI SISTEM U DRŽAVI.Ludački pokušaji "revolucija" malih grupa domaćih marodera uz spregu sa stranim obaveštajnim službama, će sada biti mnogo efikasnije blokirane.Vrlo je to jednostavno,odmah se hapse svi koji gaze USTAV DRŽAVE , ali ODMAH nevezano kakve nobelove nagrade imaju jer onaj ko gazi zakonitost OSNOVNOG zakonskog akta neke zajednice je NEPRIJATELJ te zajednice.Jedini pravi način političkih i ekonomskih promena je AUTENTIČNA opozicija lokalnim oligarhijama a to se ne postiže sa stranim novcem nego sa političkim radom u narodu bre.Medjutim, takvi političari ne trebaju ni stranim obaveštajnim službama ni lokalnim oligarhijama i zato ih NEMA.U tom slučaju treba lokalne oligarhe uhvatiti za jaja i jbt.im mater sa demonstracijam čim predju crtu otimanja i ugnjetavanja a ona nije uopšte tako visoko , pa će možda vremenom jednim delom da nauče da država ne služi samo njima nego i ogromnom broju OSTALIH ili će ako pojedu g. pa preteraju sa pljačkanjem i muljanjem biti srušeni od domaćih marodera u sprezi sa stranim obaveštajnim službama.:)I TO JE TO, jedino što je preostalo su momentalne demonstracije kada preteraju, a to je i najšira demokratija koju u stvari nijedna "elita" ne želi da dozvoli INSTITUCIONALNO i KULTURNO ni na zapadu ni na istoku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u