ЛУКАШЕНКО ЈЕ НАДИГРАО ЗАПАД: Ево како…

LUKAŠENKO JE NADIGRAO ZAPAD: Evo kako…

9 marta 2021

Iščenko objasnio zašto Belorusija još uvek nije postala antiruska poput Ukrajine.

Politikolog Rostislav Iščenko ukazao je na okolnosti zahvaljujući kojima je Minsk uspeo da spreči razvoj događaja u zemlji prema ukrajinskom scenariju.Posle raspada SSSR-a, u Ukrajini i Belorusiji odvijali su se isti politički procesi, usmereni na približavanje Rusiji. Međutim, do sada se Kijev potpuno našao u orbiti zapadnog uticaja i ozbiljno pokvario odnose sa Moskvom, dok Minsk uspešno nastavlja da gradi Saveznu državu.

Politikolog Rostislav Iščenko skrenuo je pažnju na razloge za takve razlike u sudbini dva bratska ruska naroda.

Stručnjak je odmah primetio da su Leonid Kučma i Aleksandar Lukašenko na vlast došli „pod parolama integracije sa Rusijom“. Međutim, ukrajinski lider se oslanjao na predstavnike postsovjetske elite u svojoj zemlji, dok je beloruski predsednik bio prinuđen da se suoči sa onima koji su dolazili iz sovjetske partijske nomenklature.

„Stoga je Lukašenko tokom svog prvog, ili jednog i po mandata, morao da se usredsredi na mase. Održao je svoja obećanja o integraciji i približavanju Rusiji“, objasnio je Iščenko.

Kao rezultat, u Belorusiji nije bilo velike privatizacije. Ova okolnost, pak, nije dozvolila da se oligarsi formiraju kao klasa. Državna imovina postala je glavni faktor u formiranju ekonomije zemlje, što je isključilo duboki prodor privatnih poslovnih lobista u državne strukture.

Minsk je bio izložen snažnom pritisku Zapada, usled čega je bio primoran da se u velikoj meri pridržava Rusije.

Međutim, nakon jačanja položaja svoje zemlje, Lukašenko je pokušao da poboljša odnose sa državama Evrope i Sjedinjenim Državama.

Naposletku, zapadni uticaj u Belorusiji je znatno premašio ruski uticaj u periodu pre pokušaja da se tamo ponovi Evromajdan.

Takvo stanje stvari dovelo je do naglog pogoršanja situacije u zemlji, što je primoralo beloruskog predsednika da preispita politički kurs i konačno se uveri da je prvobitni izbor za integraciju sa Rusijom bio ispravan.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Rista says:

    Rusi posipaju Lukašenka pepelom. Lukašenko je, besan na Rusiju što mu je nabila na glavu da dobija resurse po ceni koju nije zaslužio, pobesneo i pokušao da se približi Zapadu sa anti Ruskim adutom u šaci, smatrajući da onda Zapad neće ništa menjati u Belorusiji a on će biti slavljen. Onda je prvo u tami svoje sobe zajauko kad je shvatio po kojoj ceni mora da plati naftu Amerima, a kad je oznojan izašao na svetlost dana, čekala ga američka dobrodošlica sva u stilu majdana. Prebledo na smrt, otrčo je u Moskvu i zavapio za pomoć kenjajući da neće više nikad. Rusi ko Rusi, pomognu ga i on sačuva i državu i dupe. Ali, Lukašenko ima i zasluge za sve to. Nije se dvoumio da otvoreno traži pomoć od Rusije i nije pobegao u Rusiju a ostavio zemlju prolećnim hajhuj ljudima. To mu jeste dobar potez, jer priznati idiotsku grešku kakvu je on učinio, nije uobičajeno za današnje političare. Za to mu skidam kapu ali samo privremeno. Ako se Belorusija i Rusija ujedine, onda ga treba odlikovati sa najvišim ordenima i slaviti kao čoveka koji se prvi otrgao zapadnim mangupima. Nije još uvek, ali sve je bliži ordenu.

  2. milorad 5 says:

    pa dobra vest je što je lukašenko zajedno sa rusima konačno SHVATIO KAKO SE BRANI SUVERENITET I POLITIČKI SISTEM U DRŽAVI.Ludački pokušaji "revolucija" malih grupa domaćih marodera uz spregu sa stranim obaveštajnim službama, će sada biti mnogo efikasnije blokirane.Vrlo je to jednostavno,odmah se hapse svi koji gaze USTAV DRŽAVE , ali ODMAH nevezano kakve nobelove nagrade imaju jer onaj ko gazi zakonitost OSNOVNOG zakonskog akta neke zajednice je NEPRIJATELJ te zajednice.Jedini pravi način političkih i ekonomskih promena je AUTENTIČNA opozicija lokalnim oligarhijama a to se ne postiže sa stranim novcem nego sa političkim radom u narodu bre.Medjutim, takvi političari ne trebaju ni stranim obaveštajnim službama ni lokalnim oligarhijama i zato ih NEMA.U tom slučaju treba lokalne oligarhe uhvatiti za jaja i jbt.im mater sa demonstracijam čim predju crtu otimanja i ugnjetavanja a ona nije uopšte tako visoko , pa će možda vremenom jednim delom da nauče da država ne služi samo njima nego i ogromnom broju OSTALIH ili će ako pojedu g. pa preteraju sa pljačkanjem i muljanjem biti srušeni od domaćih marodera u sprezi sa stranim obaveštajnim službama.:)I TO JE TO, jedino što je preostalo su momentalne demonstracije kada preteraju, a to je i najšira demokratija koju u stvari nijedna "elita" ne želi da dozvoli INSTITUCIONALNO i KULTURNO ni na zapadu ni na istoku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *