ЛУКАШЕНКО КРИТИКОВАО ПУТИНА: Не помаже нам, а морао би зато што има јак разлог за то!

LUKAŠENKO KRITIKOVAO PUTINA: Ne pomaže nam, a morao bi zato što ima jak razlog za to!

17 avgusta 2015

337111173Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko opet se ljuti na rukovodstvo Rusije što više ne pomaže najvernijeg saveznika. Tokom posete „Minskoj fabrici tegljača“ on je kazao da je Moskva vršila pritisak da se po nerealno niskoj ceni proda „Minska fabrika tegljača“ koja proizvodi vozila za sve ruske mobilne rakete.

– Plaše nas da će Rusija tobože da napravi svoje tegljače za prevoz raketa. Neka izvole, ako za to danas imaju znanje i novac. Rusija želi da kupi našu fabriku tegljača i mi smo im kazali da je realna cena tri milijarde dolara. Jeftinije ne želimo prodati – objasnio je Lukašenko.

Rusi su bili zainteresovani da „Minsku fabriku tegljača“ integrišu sa svojom Državnom kompanijom „Ruske tehnologije“. Predstavnici „Ruskih tehnologija“ su kazali da je cena od dve milijarde dolara, a kamoli tri, previsoka jer za milijardu mogu sami da je naprave kod sebe.

– Svestan sam da se fabrika može napraviti i kupiti mašine. Ali, naučiti ljude da rade na tim mašinama, stvoriti školu kadrova je teško. Mi sve to imamo i zato su naši tegljači kvalitetni. Da bi se pravili tako dobri treba da prođu ne godine, nego decenije – kazao je Lukašenko.

Lukašenko je kritikovao Moskvu što joj ne daje oružje, jer se u Belorusiji nalazi zajednička armija. Kazao je da Moskva nije htela da šalje ni rezervne delove za naoružanje i vojnu tehniku, pokušavajući tako da izvrši pritisak na Minsk da u bescenje kupe „Minski zavod za proizvodnju tegljača“:

– Braća Rusi su prestali da nam pomažu, tako da sami treba da se štitimo – zaključio je na odlasku Lukašenko, koji je ranije govorio da je pomoć opravdana, jer beloruska vojska štiti zapadne granice.

Na jesen su u Belorusiji izbori na kojima Lukašenko ima realne ambicije da pobedi i bude još pet godina na čelu države. Bez obzira na to sviđa li se, ili ne, nekome u Moskvi njegova povremena kritika on je pouzdani saveznik Rusije.

NOVA TRŽIŠTA

Mnogima u Moskvi smeta što Lukašenko pokušava da normalizuje odnose sa Zapadom. Međutim, on je prisiljen da traži nova tržišta, jer ne sme da dozvoli da kriza koja je zahvatila Rusiju uništi i belorusku industriju. Osim toga, Lukašenko nastoji da razvije i svoju vojnu industriju.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. LADY GAGA says:

    Mali nesporazum u Ruskoj familiji. I malo lakog igrokaza za zapad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *