ЛУКАШЕНКО КРИТИКОВАО ПУТИНА: Не помаже нам, а морао би зато што има јак разлог за то!

ЛУКАШЕНКО КРИТИКОВАО ПУТИНА: Не помаже нам, а морао би зато што има јак разлог за то!

17 августа 2015

337111173Белоруски председник Александар Лукашенко опет се љути на руководство Русије што више не помаже највернијег савезника. Током посете „Минској фабрици тегљача“ он је казао да је Москва вршила притисак да се по нереално ниској цени прода „Минска фабрика тегљача“ која производи возила за све руске мобилне ракете.

– Плаше нас да ће Русија тобоже да направи своје тегљаче за превоз ракета. Нека изволе, ако за то данас имају знање и новац. Русија жели да купи нашу фабрику тегљача и ми смо им казали да је реална цена три милијарде долара. Јефтиније не желимо продати – објаснио је Лукашенко.

Руси су били заинтересовани да „Минску фабрику тегљача“ интегришу са својом Државном компанијом „Руске технологије“. Представници „Руских технологија“ су казали да је цена од две милијарде долара, а камоли три, превисока јер за милијарду могу сами да је направе код себе.

– Свестан сам да се фабрика може направити и купити машине. Али, научити људе да раде на тим машинама, створити школу кадрова је тешко. Ми све то имамо и зато су наши тегљачи квалитетни. Да би се правили тако добри треба да прођу не године, него деценије – казао је Лукашенко.

Лукашенко је критиковао Москву што јој не даје оружје, јер се у Белорусији налази заједничка армија. Казао је да Москва није хтела да шаље ни резервне делове за наоружање и војну технику, покушавајући тако да изврши притисак на Минск да у бесцење купе „Мински завод за производњу тегљача“:

– Браћа Руси су престали да нам помажу, тако да сами треба да се штитимо – закључио је на одласку Лукашенко, који је раније говорио да је помоћ оправдана, јер белоруска војска штити западне границе.

На јесен су у Белорусији избори на којима Лукашенко има реалне амбиције да победи и буде још пет година на челу државе. Без обзира на то свиђа ли се, или не, некоме у Москви његова повремена критика он је поуздани савезник Русије.

НОВА ТРЖИШТА

Многима у Москви смета што Лукашенко покушава да нормализује односе са Западом. Међутим, он је присиљен да тражи нова тржишта, јер не сме да дозволи да криза која је захватила Русију уништи и белоруску индустрију. Осим тога, Лукашенко настоји да развије и своју војну индустрију.

(Вечерње новости)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. LADY GAGA says:

    Mali nesporazum u Ruskoj familiji. I malo lakog igrokaza za zapad.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u