ЛУКАШЕНКО НАПУШТА ПРЕДСЕДНИЧКУ ФОТЕЉУ У АПРИЛУ? Шта ће бити са Белорусијом?

LUKAŠENKO NAPUŠTA PREDSEDNIČKU FOTELJU U APRILU? Šta će biti sa Belorusijom?

16 marta 2019

Između Minska i Moskve skoro uvek su ostale čvrste veze. Uprkos činjenici da predsednik Belorusije nije podržao Rusiju u svim stvarima, u svakodnevnom životu je postojalo mišljenje da je Republika Belorusija je pro-ruska zemlja. Međutim, u bliskoj budućnosti sve može biti potpuno drugačije.

Nedavno su mnogi mediji i Telegram kanali citirali izvore iz beloruske predsedničke administracije izvestili da je Aleksandar Lukašenko navodno uskoro planirao da napusti predsedništvo. On je na funkciji 25 godina i više puta je pokrenuo pitanje svog odlaska. Lukašenko je obećao ne tako davno da će napustiti lidersko mesto ako oseti takvu želju naroda.Ove reči samo podstiču glasine o mogućoj ostavci. Naravno, izjave kao što su: “Umoran sam, odlazim”, niko od njega ne očekuje, jer platforma za to nije pripremljena. Sin Nikolaj je još uvek mali, ali Viktor Lukašenko nema očevu harizmu. Međutim, uoči izbora 2020. godine, on bi mogao da napravi nepromišljen korak kako se ne bi sramotio na glasačkom listiću.

Trenutna situacija se aktivno prati na Zapadu. Predstavnici SAD i EU samo čekaju da Belorusija aprati anti-ruski kurs. Ne tako davno, bivši šef NATO pakta Fog Rasmusen je direktno savetovao Lukašenka da uzme primer iz Ukrajine.

Kada se mogu pojaviti detaljnije informacije? Najvjerovatnije u aprilu. Tada se Aleksandar Lukašenko može obratiti stanovništvu i Narodnoj skupštini. Moguće je da je sačuvao ovo iznenađenje samo za ovaj događaj. Ranije je već najavio da će objaviti nove strateške smernice za zemlju.

A ako bilo koji opozicionar dođe na mesto Lukašenka, bliska saradnja Rusije i Belorusije može biti završena.

SAD i EU će učiniti sve što je u njihovoj moći da prouzrokuju ekonomsku štetu Rusiji. Belorusija bi mogla da se povuče na stranu Zapada, kao što se to nedavno dogodilo sa Ukrajinom.

(Pravda)

KOMENTARI3 komentara

 1. Budi Bog s nama says:

  Mlad čovek, mlađi od Putina a već umoran? Kažu ima privatni biznis, sadi organski krompir i luk, tako da kada ovaj Šenko ode Belorusi neće ni da primete, zameniće ga Putin i postaće samo Rusi, bez crno-belo. Zdravstvuj baljšoja Rusijo!

 2. Kulak says:

  Sva sreća da u Belorusiji žive Belorusi.Naši ljudi.

  • Pravda says:

   Imaju I oni svoje hazare.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *