ЛУКАШЕНКО НАРЕДИО БЕЗБЕДЊАЦИМА: Затворите сваки метар границе

LUKAŠENKO NAREDIO BEZBEDNJACIMA: Zatvorite svaki metar granice

5 avgusta 2021

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko naložio je bezbednjacima da zatvore granicu.– Od danas na teritoriju Belorusije ne treba da kroči nijedna noga iz susedne zemlje, bilo to sa juga ili zapada… Zatvorite svaki metar granice… Naš narod se mora osećati spokojno, treba da zna da postoje momci koji su spremni da ga zaštite – rekao je beloruski lider na sastanku o situaciji na granici, prenosi državna agencija „Belta“.

Lukašenko je naložio bezbednosnim snagama da pojačaju rad na zaštiti državne granice i sprečavanju njihovog narušavanja.

– Eto to moramo da učinimo. Osnovno. Ne daj bože da oni (susedne zemlje) počnu da realizuju taktiku proterivanja ljudi koje su tamo pozvali (nelegalni migranti) preko zvaničnih graničnih prelaza. Znate posledice, oni isto… Mi smo ih upozorili, a oni neka razmišljaju – poručio je lider.

Lukašenko je nazvao nacistima vlasti susednih zemalja koje ne puštaju migrante i vraćaju ih u Belorusiju „polumrtve“.

– Lopta je na njihovoj strani. Ali doći do toga da ubijaju ljude i da ih polumrtve prebacuju na našu teritoriju… Nacisti i gotovo, šta reći o njima – rekao je predsednik Belorusije.

Njegov komentar usledio je nakon što su juče beloruski graničari pronašli na granici sa Litvanijom pet državljana Iraka koje je proterala litvanska strana, a na njima su otkrivene prostrelne rane i tragovi ujeda pasa.
Prema informacijama Državne granične službe Belorusije, povređenima je pružena prva pomoć nakon čega su prevezeni u medicinske ustanove.

Beloruski graničari su 3. avgusta registrovali da migranti prelaze iz Litvanije preko granice. Mnogi su bili u teškom stanju sa različitim povredama.

Kako je saopštio portparol granične službe Belorusije Anton Bičkovski, graničari su u blizini litvanske granice primetili čoveka u teškom stanju, a tokom pružanja prve pomoći je preminuo.

Litvanija je objavila da je porastao broj uhvaćenih nelegalnih migranata na granici sa Belorusijom, Vlasti zemlje su 2. jula proglasile vanrednu situaciju zbog njihovog priliva. Prema poslednjim podacima, od početka godine zadržali su više od 4.000 ljudi.

Lukašenko je saopštio da Belorusija više neće zadržavati nelegalne migrante na putu ka zemljama EU, jer zbog zapadnih sankcija Minsk za to „nema ni novca ni snage“.

Litvanija je počela da podiže zid od bodljikave žice duž čitave granice sa Belorusijom.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    bolje da upotrebi artiljeriju pokida žicu i pobije litvanske naciste usput,ma nema šanse da će da se gicaju povodom toga, ako lukašenko razume stvari , napraviće od beloruiskih apadnih granca JAKO OPASNO mesto za one sa DRUGE Strane granice:)opušteno lukašenko treba da ih roka da da ne smeju ni da pridju blizu,granica je sada LINIJA FRONTA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *