ЛУКАШЕНКО ОБЈАВИО: Почиње радикализација протеста у Белорусији

ЛУКАШЕНКО ОБЈАВИО: Почиње радикализација протеста у Белорусији

29 марта 2021

Председник Белорусији Александар Лукашенко саопштио је да из иностранства стижу позиви на радикализацију демонстрација у републици и обећао да ће сузбити такве покушаје.

„Промењени су режисери из иностранства. Неки канали, који су раније предводили протесте у Минску су одустали од тога. Појавиле су се радикалније струје, као што је БИПОЛ (опозициони, бивши службеници белоруских снага безбедности који се налазе у иностранству), 10-15 бивших наводно војних лица, тешко је, наравно, назвати их војним особљем. Видите те позиве на радикализацију“, рекао је Лукашенко са састанку на тему стања друштвено-политичке ситуације у земљи.Према речима Лукашенка, разне снаге, „пре свега споља“, желе ескалацију ситуације у републици.

Лукашенко је навео, да је потребно „озбиљно радити са онима, који се лате оружја, који доносе експлозив и покушавају да га активирају у контејнерима или у апаратима за гашење пожара. Са њима нећемо разговарати и да бројимо до три. Са већином ћемо разговарати, а да ли ће нас схватити или чути, то је већ њихов проблем. Али ми ћемо са њима разговарати“.

Лукашенко је наложио да се награде милиционери, који су помогли у спречавању терористичких напада у земљи: „Свака им част. Разоткрили су још један терористички напад. Све, који су учествовали у операцији треба номиновати за државне награде“.

Говорећи о перспективама и прогнозама развоја ситуације, председник Белорусије је обратио пажњу на важност осигурања економске безбедности земље.

„Не живимо у затвореном свету. И своју унутрашњу и економску безбедност морамо осигурати сами. Немамо на кога да се ослонимо“, подвукао је Лукашенко.

Прес служба Министарства спољних послова је 26. марта саопштила, да је белоруска милиција спречила два терористичка напада, која је становник Пинске (Брестовске области) планирао да изведе у Минску и у једној од војних јединица Минске области.

Подсетимо, масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова.

Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска. Осим тога, одржавају се и митинзи присталица Лукашенка, чија је инаугурација одржана 23. септембра.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. petrovgrad says:

    Otporaši odnono teroristi. Uveren sam da u Belorusiji sa takvima će po kratkom postupku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u