ЛУКАШЕНКО ОБЈАВИО САЗНАЊА БЕЛОРУСКИХ ТАЈНИХ СЛУЖБИ: Ево шта покушавају да ураде Русији!

LUKAŠENKO OBJAVIO SAZNANJA BELORUSKIH TAJNIH SLUŽBI: Evo šta pokušavaju da urade Rusiji!

28 novembra 2020

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da Sjedinjene Američke Države nastoje da ograniče centralnu vlast u Rusiji.

On je do tih saznanja došao iz podataka beloruskih specijalnih službi u kojima se detaljno opisuju odnosi zapadnih političara prema minulim dešavanjima u Belorusiji, ali i odnosi prema drugim zemljama.Kao primer naveo je reči neimenovanog predstavnika američke vlasti koji je rekao: „Želimo da u Rusiji ubrzamo proces dezintegracije. Lokalne vlasti bi trebalo da dobiju više punomoći, a centralna da se ograniči. Podržavaćemo unutrašnji konflikt u ruskom društvu. Trenutna vlast u Rusiji može da izgubi kredibilitet zbog dešavanja u Belorusiji“.

S tim u vezi Lukašenko je ocenio da je Zapad zainteresova da se kriza u Belorusiji prolongira kako bi se urušila pozicija Rusije, te da evropski političari ovu šansu vide kao mogućnost „da se zaustavi ruski uticaj“.

„To je glavni smisao svega, mi smo samo jedna barijera na tom putu. Na nama se oni svi treniraju“, dodao je Lukašenko.

Poljska tražila od NATO da formira „specijalne snage“ za borbu protiv Minska

Poljske vlasti tražile su od NATO-a da formira specijalne snage koje bi bile sastavni deo vojske zemalja Baltika i Poljske kako bi se borile protiv vlasti u Belorusiji, izjavio je Lukašenko.

On je do tih saznanja takođe došao iz podataka beloruskih specijalnih službi, te je iz tih dokumenata nabrojao još nekoliko primera na koji način zapadni političari govore o situaciji u Belorusiji.

Kao jedan od primera Lukašenko je citirao reči poljskog premijera Mateuša Moraveckog: „Budućnost Belorusije je od principijelne važnosti za Poljsku. Zapadne teritorije Belorusije istorijski pripadaju Poljskoj. Varšava je već preduzela mnoštvo koraka kako bi pomogla revoluciji u Belorusiji, finansijski, ali i medijski“.

Potom je rekao i da je poljski premijer ocenio da „pobeda revolucije u Belorusiji predstavlja nacionalni interes Poljske“.

Lukašenko je takođe naveo i da je Varšava predlagala da se u Belorusiji stvori takva situacija da se njena ekonomija uruši, da se nacionalna valuta obezvredi, što bi dovelo do praznih polica u prodavnicama.

„Dužni smo da ubedimo Tursku, Grčku, Jermeniju i Azerbejdžan da prestanu da izvoze svoje prehrambene proizvode u Belorusiju zbog opasnosti od korona virusa“, ponovio je Lukašenko reči Moraveckog.Predlog opozicije o ustavnim izmenama sličan posledicama raspada SSSR

Lukašenko je takođe izjavio da je predlog opozicije po pitanju ustavnih izmena jednak posledicama raspada Sovjetskog Saveza.

„Demokratija, to znači izbor. Mi smo to već prolazili tokom perioda Gorbačova. Tada smo ih sve birali, i rukovodioce i direktore. I šta smo dobili? I zemlju smo izgubili, Sovjetski Savez se raspao. Sada hoće to isto da nam poture“, rekao je on.

Prema rečima Lukašenka, glavni udarac koji demonstranti žele da nanesu jeste po predsedniku i po vertikali vlasti.

Prethodno je Lukašenko rekao da će tema ustavnih izmena biti stavljena na javnu raspravu, nakon čega će biti raspisan referendum.

Prema njegovim rečima, beloruski Ustav mora da bude takav da odražava jedinstven pogled na budućnost zemlje, te da je narod taj koji će odlučiti kakav će biti novi Ustav Belorusije.

KOMENTARI6 komentara

 1. petrovgrad says:

  NATO ubice su pobili 3 miliona Korejanaca i žive zapalili sa napalm bombama tri miliona Vijetnamaca i na kraju dobili aplauz od svog naroda. Danas uživaju u debelim penzijama kao veterani zbog tih zlodela. Nikada nisu odgovarali i zato zagovaraju ponovno ubijanje Belorusa, Rusa ,... To su vrednosti zapadnoevropske demokratije.

 2. Gagi says:

  Vrlo je ozbiljna situacija, hijene stalno arlaucu i grizu. Dok se to ne oplete nekom bagremovom motkom mira nece biti. Isto se moze desiti kao i svuda u svetu gde su izvrseni prevrati, nadju se alavi i potkupljivi u drzavnoj upravi i stvar je zavrsena. Zapadne hijene mogu da stampaju ove njihove platezne papire do mile volje, mogu da plate i kupe koga hoce po svakoj mogucoj ceni. Uopste mi nije jasno, zbog cega ove suverene zemlje koje imaju svoju hranu, oruzje za odbranu i ostale neophodne uslove za samostalan zivot, trpe ove hijene. Sto ne prekinu svaki diplomatski i ekonomski kontakt sa njima, da li je moguce da su toliko vazne pare pojedinaca u svetskim bankama, da su zarad toga spremni da unakaze svoje drzave i narod. Ocigledno je da se zapadu neskriveno popusta, kazite nam gospodo STA je razlog, ima li nekretnina po merici,svici, obalama azurnim i koje kude.

 3. Gagi says:

  Ima neke te slicnosti i kod nas, ima pojedinaca koji su svesno ojadili ovaj narod i taj "svoj" krvavo zaradjeni kapital prebacili "preko" na sigurno. Ima tako dobrih kuca i na rvatskoj obali, crnogorskoj,ima ih svugde po svetu.Vrlo je interesantno (kada se analiziraju ti vlasnici) da su svi do jednog za europu i da su to najglasniji agitatori. Moraju da sacuvaju svoj kapital po svaku cenu, makar unakazili sopstvenu drzavu. Mnoge velelepne vile na rvatskoj obali su sacuvane starim vlasnicima, da pogadjamo da li su zahvalni rvatima i kako im se oduzuju.

 4. Ljubomir says:

  Ma Varšava nije normalna, mi smo na kolektivnim ekskurzijama preko agencija posećivali Varšavu i Poljsku 1987 radi kupovine perjanih jakni, srebra i garderobe, njima su tada bile sve prehrambene police potpuno prazne, a zlota nije vredela više o pišljivog boba, njihove devojke su postale previše lake, i Poljaci sada to žele Beloj Rusiji i Rusiji? U diskotekama po Varšavi je tada vladao hit "Gorbačov Dosvidanja" Doviđenja Gorbačove, ali svu tu ekonomsku krizu nije njima pravila Rusija već pritisak zapada da se okrenu od Rusije. Dakle, ništa nije od juče, Poljska je pukla, ni danas ne može da se oporavi, a oni to sada žele i Belorusiji?

  • test01 says:

   Niste u pravu sa zadnjom recenicom - Poljska se dovoljno oporavila ali naravno daleko je ispod ranga vodecih EY drzava. Zato je postala nova perjanica radikalnog zapada u jurisu na Rusiju, oni su uvek bili veliki katolici i krvnici.

 5. da da says:

  Rusiju vodi bivši KGB koji je veoma svestan situacije,to su ljudi patriote koji su za 20 godina obnovili ekonomski i vojno Rusiju.Više nikad neće doći 1917 god i građanski rat sa prevratom.Ako tako nešto namirišu spoljni faktor bi morao imati udela u tom poslu i mislim da bi se akcija završila u glavnom gradu tog faktora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *