ЛУКАШЕНКО ОДБРУСИО МАКРОНУ: А да ја посредујем у преговорима са „жутим прслуцима“?

LUKAŠENKO ODBRUSIO MAKRONU: A da ja posredujem u pregovorima sa „žutim prslucima“?

21 avgusta 2020

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko imao je spreman odgovor na ideju francuskog lidera Emanuela Makrona da posreduje u pregovorima u Belorusiji. Kako kaže, prvo on treba da dođe u Francusku i posreduje između Makrona i „žutih prsluka“.

„Makron želi da posreduje u pregovorima u Belorusiji. Dajte prvo ja da dođem tamo, budem posrednik između ‘žutih prsluka’ i Makrona. Ne vide kakva je tamo situacija – ne daj Bože – i teror i ‘žuti prsluci’“, naveo je Lukašenko.Francuski predsednik rekao je juče, posle razgovora s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da Evropska unija ne želi da se ponovi ukrajinski scenario u Belorusiji.

Makron je istakao da je ruski lider Vladimir Putin podržao predlog da se Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) uključi kao posrednik u situaciji u Belorusiji.

„Tokom pregovora koje sam vodio (sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom) insistirali smo na potrebi da se u Belorusiji sprovede demokratski, inkluzivni prelaz kroz dijalog između vlasti i civilnog društva i opozicije, kao i da se organizuju slobodni izbori u dobrim uslovima. To smo juče potvrdili i na evropskom nivou. I spremni smo da tome doprinesemo kao posrednici“, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Situacija u Belorusiji

U Belorusiji već više od nedelju dana traju masovni protesti protiv rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Izbori su održani 9. avgusta. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.

KOMENTARI4 komentara

 1. Igre bez granica says:

  Tako je! To je pravi odgovor, svako ima svoje žute na vratu i ne trebaju mu posrednici. Ako želite pomoći nemojte onda odmagati i potpaljivati vatru. Lukša je genija. BeloRusija ima izvanredni standard, Lukša im plus svega nije uvodio policijski čas, maske na gubicu i sva dodatna maltretiranja i plus svega ima najmanje zaraženih u čitavom regionu pa i šire. BeloRusiji će nadalje stalno podmetati nogu i gledati da je ekonomski upropaste. Putinu su dali kao nagradu sankcije, a Lukašenku će nešto sasvim isto.

 2. šiško says:

  Ne znam ništa o Lukašenku, da li je sklon prevarama i kradjama, te ne mogu ni da pretpostavim je li pokrao izbore ili nije. Medjutim, na osnovu ono malo uvida u kampanju Tihanovske i rezultata Lukašenkove vladavine meni se čini da Tihanovska nije mogla da dobije više glasova nego što je proglašeno. Njena obećanja zapravo i nisu obećanja, nego mlaćenje prazne slame, prodavanje magle i nudjenje nečeg čega ona nije vlasnik. Ko je lud da glasa za nju? Samo oni koji su dobro plaćeni i kojima je obećana neka državna ili lokalna funkcija. Da li će se izbori ponoviti i pod kojim uslovima, to će odlučiti vlast i opozicija Belorusije. Samo je važno da narod tačno zna za šta glasa.

 3. triglav says:

  zaboravio je da podseti zapadne fašističke političarke, da se druže sa zločincima iz uck

 4. Drago says:

  Pravi odgovor umišljenom Makronu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *