ЛУКАШЕНКО: Пољска има план за Белорусија, ЕВО О ЧЕМУ СЕ РАДИ!

LUKAŠENKO: Poljska ima plan za Belorusija, EVO O ČEMU SE RADI!

29 oktobra 2020

BELORUSIJA je zatvorila svoju granicu sa Litvanijom. Zvanično: zbog situacije sa pandemijom koronavirusa. Nije precizirano za koji period je granica zatvorena.

Međutim, litvanski Sejm (parlament) zvanično proglasio Svetlanu Tihanovsku, za „izabranog predsednika Belorusije“. Uprkos tome što je na nedavnim predsedničkim izborima dobila samo 10 odsto glasova.Moguće je da će zvanični Minsk zatvoriti i granicu prema Poljskoj.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je Poljska bacila oko na „celu Belorusiju“:

„Poljacima je potrebna cela Belorusija. Samo, neka znaju da im to neće uspeti čak i ako ceo NATO uđe u Belorusiju. Neće, čak i ako ostanemo sami. Svi ćemo umreti za svoju zemlju. Ne daj Bože, naravno. Neka oni o ovome vode računa“.

Lukašenko je ovako nastupio prilikom imenovanja sekretara nacionalnog Saveta bezbednosti Valerija Vakuljčika za inspektora za Brestsku oblasti, ministra unutrašnjih poslova Jurija Karaeva za inspektora za Grodnjensku oblast, a zamenika ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Barsukova za inspektora za Minsk.

Sva trojica us istovremeno dobila rang pomoćnika šefa države.

Lukašenko je u ovom kontekstu podsetio da su se u Grodnu nakon (i ranijih) predsedničkih izbora „vijorile poljske zastave“.

Posebno je upozorio: „Ne gubite iz vida da se Natovci – šta god govorili – povodom naše zemlje nisu smirili!“

Lukašenko se osvrnuo i na masovne proteste u Poljskoj:

„Oni imaju gomilu bogatih ljudi, ali i mnogo siromašnih. Jaz među njima je ogroman, a to je najopasnije za svaku državu. U Poljskoj se svašta nagomilalo, a okidača su dva: za seljake – krzno, za žene – abortusi. U Poljskoj je revolucija dugo sazrevala. Zato sam im govorio ne gurajte nos u tuđe stvari. Nisu poslušali, a sad su se uvalili“.

U nastavku je još rekao:

„Hteli su da kod nas izazovu revoluciju, u svakom slučaju – metež, a sami su to dobili… Poljski predsednik Andžej Duda pobedio je na nameštenim izborima. Sa samo pola procenta prednosti. To je bilo falsifikovano. Odatle je i krenulo. Želeli su da probleme uvale nama, ali Poljaci nisu budale“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *