ЛУКАШЕНКО ПОВУКАО ПОТЕЗ КОЈИ ЈЕ РАЗБЕСНЕО МНОГЕ! Шта ће Путин рећи на све ово?

LUKAŠENKO POVUKAO POTEZ KOJI JE RAZBESNEO MNOGE! Šta će Putin reći na sve ovo?

15 jula 2020

NA PREDSEDNIČKIM izborima u Belorusiji koji će se održati 9. avgusta neće učestvovati dva najveća suparnika aktuelnom predsedniku Aleksandru Lukašenku.

Centralna izborna komisija nije dozvolila da u izborima učestvuje Viktor Babariko bivši direktor ,,Belgazprom banke“, kao i Valerij Cepkalo bivši beloruski diplomata i bivši direktor Parka visokih tehnologija u Belorusiji.Viktor Babariko i njegov sin se od 18. juna nalaze u zatvoru jer je kod njih pronađena veća suma novca za koju beloruske službe tvrde da je dobijena iz inostranstva. Babariko nije mogao da dokaže poreklo novca. Njega predsednik Lukašenko naziva ,,kandidatom Moskve“.

Valerij Cepkalo je imao veliki broj neregularnih potpisa podrške. Svaki od kandidata je trebao imati sto hiljada potpisa koji su kasnije bili proveravani.

Beloruski Komitet državne beztbednosti tvrdi da je Babariko dobio iz inostranstva novac za izbore.Predsednik Lukašenko okrivljuje rukovodstvo ,,Gasproma“ da se ono mešalo u beloruske izbore.

Već dosta dugo Lukašenko javno polemiše sa rukovodstvom Gasproma koje insistira da on vrati dug za potrošeni gas, pa da tek onda razgovaraju o novoj ceni. Na drugoj strani Lukašenko kaže da nije ništa dužan Gaspromu i da je spreman da kupuje njihov gas po evropskim cenama koje su daleko manje od onih koje Minsku nudi Gasprom.

Posle eliminacije glavnih suparnika Lukašenko ima realno najveće šanse da lako još jednom dobije na izborima. Opozicija je do sada ponavljala horski da je došlo vreme da posle 26 godina vladavine ode sa vlasti ,,nezamenjivi Lukašenko“. Lukašenko im je odgovarao da i ne pokušavaju da koriste ukrajinski ,,recept“ jer nikakav Majdan neće proći.

Inače Babarika Lukašenko naziva ,,ruskim kandidatom“ iza kojeg stoji ,,Gasprom“. Viktor Babariko i njegov sin Eduard su 21 juna optuženi da su muvali sa novcem ,,Belgazprombanke“ čijih 49,8 posto akcija pripada ,,Gaspromu“ tj.njegovoj ,,Gasprombanci“.

Velika kampanja protiv Lukašenka vodi se preko Interneta. Objavljuju se tekstovi da je njegova porodica korumpirana. Već su mu dali nadimak „Saša tri posto“. Lukašenko im odgovara da slobodno mogu da uzmu novac iz stranih banaka u kojima ga nađu. Osim toga Lukašenko tvrdi da je njegov rejting znatno viši nego što tvrdi opozicija. Lukašenko igra na kartu patriota koji nije dozvolio da se opljačka državna imovina. On u svim govorima ističe važnost da Belorusija sačuva svoj suverenitet.

KOMENTARI2 komentara

  1. Pravda stize polako ali sigurno stize says:

    E sada je nagrabusio!!!

  2. Istina says:

    To je pravi Srbin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *