ЛУКАШЕНКО ПРЕДЛОЖИО ПРЕКИД РАТА У УКРАЈИНИ

ЛУКАШЕНКО ПРЕДЛОЖИО ПРЕКИД РАТА У УКРАЈИНИ

31 марта 2023

Председник Белорусије Александар Лукашенко обраћа се нацији и парламенту, а главна тема је очување суверенитета и ситуација у Украјини. Он је предложио да се обуставе борбена дејства у Украјини, успостави примирје при чему ниједна страна не би смела да премешта технику и оружје.

Како је истакао, на хоризонту се помаља трећи светски рат са „нуклеарним пожарима“, неопходни су преговори без предуслова, истакао је Лукашенко.„Данас је јединствен тренутак којег више неће бити. Ни у историји Русије, Белорусије, Украјине, ни у светској историји , а посебно европској. Питање је само једно – шта чинити. Сви разумете и схватате да су преговори једини пут. Преговори без предуслова“, истакао је Лукашенко.

Према његовим речима, могућа контраофанзива украјинских снага ће избрисати могућност за мировне преговоре и довести до ескалације.

Лукашенко сматра да су глупе тврдње Кијева да ће наводно победити Русију јер је немогуће победити нуклеарну државу.

Такође је додао да Русија може да употреби нуклеарно оружје само у крајњем случају.

Он је прокоментарисао и понашање украјинског председника Владимира Зеленског који је сам себи забранио да води преговоре о миру.

„Шта је то? Председник суверене земље потписује указ који се њега тиче и себи забрањује да води преговоре о миру. То је просто смешно – кажем вам као председник. Ако не желиш да водиш преговоре немој, због чега потписујеш указ и засмејаваш људе? Шта тиме желиш да покажеш?“, запитао се белоруски председник.

Лукашенко је рекао и да се кланица у Украјини неће завршити све док газда с друге стране океана не да знак.

„Народу Украјине је потребан мир, али то на Западу никога не интересује“, рекао је Лукашенко и додао да је Русија била приморана да присаједини Крим.

Лукашенко је поновио да је Запад искористио време добијено Минским споразумима за милитаризацију Украјине.
Конфликти су последњих деценија почели због непрекидне жеље да потчини себи читав свет.

Говорећи о суверенитету Белорусије Лукашенко је рекао:

„Тема данашњег догађаја су услови очувања суверенитета и независности. Због чега покрећем пред милионима наших грађана ову тему? Све је веома једноставно: никада раније у историји наше земље, посебно независне Белорусије, ово питање није било од оваквог значаја као сада. Никада у историји нисмо били тако близу опасној граници када је потребно, благо речено, посветити посебну пажњу очувању суверенитета и независности земље“, рекао је он.

Портпаролка белоруског председника Наталија Ејсмонт је раније рекла да ће обраћање бити посебно јер је таква и геополитичка ситуација у свету и у региону.

„Ситуација се драстично мења око нас, па овакви догађаји још више добијају на значају“, рекла је она.

У Дворац републике позвано је 2.500 званица, а обраћање председника директно преносе белоруске телевизије.

(Сутњик)

KOMENTARI2 коментара

  1. M says:

    Nije Lukašenku lako,Bjelorusija je između čekića i nakovnja u svim varijantama Velikog rata!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u