ЛУКАШЕНКО ПРЕТИ ЗАПАДУ: Уведите нам нове санкције и путоваћете преко Северног пола

LUKAŠENKO PRETI ZAPADU: Uvedite nam nove sankcije i putovaćete preko Severnog pola

7 jula 2021

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko zapretio je Zapadu da će ograničiti tranzit kroz Belorusiju u slučaju novih sankcija protiv Minska.„Ako budete vršili pritisak novim sankcijama – zaobilazićete Belorusiju preko Severnog pola i Sredozemnog mora. Za sada ćemo se u uslovima pandemije i dalje ponašati ljudski u pogledu tranzita, kretanja putničkog i teretnog saobraćaja i tako dalje“, rekao je Lukašenko, prenosi list „Belorusija danas“.

Prema rečima šefa Belorusije, sankcije nemaju nikakve veze sa pravnim sistemom.

„Primena restriktivnih mera kao instrumenta pritiska na suverenu državu je bezakonje i ucena na međunarodnom nivou. To je ucena koja se, da Vas podsetim, u dokumentima UN i drugih međunarodnih organizacija osuđuje kao neprihvatljiva mera“, istakao je Lukašenko.

On je podsetio da je paket sankcija protiv Belorusije uveden na dan 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata i objasnio taj potez time da „Evropi nije stalo ni do naroda koji je najviše stradao od varvarske i neljudske invazije evropskog fašizma“.

Kako je rekao, sankcije nisu uvedene samo protiv Minska. Uvedene su i protiv Ruske Federacije, dodao je i ocenio da je priča sa nedavnim sletanjem aviona u Minsku samo formalni povod za sankcije.

Nakon predsedničkih izbora 9. avgusta 2020. godine u Belorusiji su počeli masovni protesti opozicije. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska. Osim toga, održavaju se i mitinzi pristalica Lukašenka, čija je inauguracija održana 23. septembra.

Odnosi Belorusije sa zapadnim zemljama naglo su se pogoršali nakon predsedničkih izbora. Evropska unija nije priznala izbore kao slobodne i demokratske, a takođe ni Aleksandra Lukašenka za izabranog predsednika. Evropska unija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Kanada uvele su sankcije nizu beloruskih zvaničnika, kao i preduzećima povezanim sa aktuelnim vlastima Belorusije. Kasnije su ove sankcije proširene.

KOMENTARI6 komentara

 1. Beli Orao says:

  Ako imaš pologu uvedi i ti Srbiji i nevlasti u Beogradu istom mjerom jer su uvele i tebi tj Belorusiji !!!

 2. Strsljen says:

  Duo fantastiko sto ne uvede sankcije Makronu i francuskoj zbog krsenja prava ljudskih zutim prslucima? Bagro sisojevacka. Govnjivim stapom vas treba oterat iz Srbije . Oboje ste sluge briselske...tamo nekinsekrerar pomocnikovog pomocnika vas navlaci. Mars stoko.

 3. Karital says:

  Neki opasan tip je ovaj Lukašenko!?

  • Pravda says:

   Ajd u crikvu da te fra dohvati.

   • Cp6a says:

    HA HA HA! Svaka čast.

 4. toza says:

  Ovo sto L. naveo APSOLUTNO TACNO, primena bilo kakvih sankcija zabranjena je Poveljom UN i svim aktima UN, kao i dokumentima OEBS. i Kaznjivo je..Ako z.sile EU i SAD nastave sa urusavanjem medj. prava i sistema UN, onda preostaje samo svetski rat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *