ЛУКАШЕНКО ПРИЗНАО ДА МУ ЈЕ ПОТРЕБАН „ВАГНЕР“

ЛУКАШЕНКО ПРИЗНАО ДА МУ ЈЕ ПОТРЕБАН „ВАГНЕР“

28 августа 2023

Сам председник Лукашенко је ставио тачку на дебату о судбини Вагнерових бораца у Белорусији. ‘Вагнер је живео, Вагнер живи и Вагнер ће живети у Белорусији, ма шта ко желео,’ изјавио је током разговора с новинарима.

Према његовим речима, одмах након трагедије код Твера, шеф КГБ-а Белорусије, на лични захтев Лукашенка, ступио је у контакт с „вагнеровцима“ како би сазнао какве проблеме и питања имају.Договорено је да остану у контакту. У међувремену, према тврдњама медија који имају контакте с приватним војним компанијама, нико не напушта ниједно место осим афричког правца.

Ниједна специјална оперативна служба није окружила те људе, ниједна комуникација није блокирана. Момци не верују у смрт својих вођа, посао се наставља.

Као доказ, на интернету су се појавили нови сателитски снимци кампа приватне војне компаније „Вагнер“ код Осиповича. Како се сазнаје, амерички сателити пажљиво прате шта се дешава у белоруском кампу, готово као под лупом бројећи њихове шаторе.

Према речима Лукашенка, постојао је систем и за време Пригожина, како ће се „Вагнер“ распоредити и чиме ће се бавити. Истовремено, Лукашенко је приметио да постоји конкретна корист од „вагнероваца“ у Белорусији.

Њихове борбенен вештине су веома корисне за обуку белоруских војних лица. У ствари, према речима Лукашенка, постоји „железна дисциплина“ у јединици, а локални становници о њима говоре „невероватне ствари“- помажу старицама да пређу пут, не узимају кусур у продавници.

Међутим, постоји још један важан аспект у постојању „Вагнера“ у Белорусији, а то је питање финансирања приватне војне компаније. О том питању се лично бринуо Јевгениј Пригожин – без њега, стручњацима ПВК посвећеним војним пословима биће тешко.

Према речима политиколога из Белорусије Алексеја Џерманта, перспектива ПМЦ „Вагнер“ у републици, зависи од новог руководства војне компаније. „Известан део ће остати у Белорусији, обављаће задатке обуке и преношења борбеног искуства белоруским војним лицима“, сматра експерт. – Мислим да ова мисија још није завршена, а Белорусија ће остати резервна база за Вагнер, али, по свему судећи, неће сви активни борци остати са нама.Што се тиче судбине бораца који желе да обављају друге задатке, о томе ће, наравно, одлучити руководство ПМЦ-а. У Африци постоје задаци, а неко ће желети да се врати у зону „специјалне операције“ у формату интеракције са руским Министарством одбране. Тренутно не можемо да кажемо ко и где, у којој количини, али сам навео опције. Све три опције се такође могу имплементирати истовремено.“

Према политикологу Андреју Суздалцеву, Лукашенко је заинтересован за „Вагнер“. „Наравно, он би желео да има плаћеничку војску, која би се у том случају заузела за Белорусију. Међутим, проблем је другачији- Вагнер је скупа играчка. Запослени у ПМЦ-у примају плату једнаку плати белоруског министра. Наравно, поставља се питање ко ће све ово да плати. Сада је у Белорусији остало 2-3 хиљаде плаћеника, без тешког наоружања. Мислим да ће се један део вратити у Русију, а други део потписати да ради у Африци. Мислим да до октобра у Белорусији уопште неће остати „Вагнер“.“

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u