ЛУКАШЕНКО ПРИЗНАО ДА МУ ЈЕ ПОТРЕБАН „ВАГНЕР“

LUKAŠENKO PRIZNAO DA MU JE POTREBAN „VAGNER“

28 avgusta 2023

Sam predsednik Lukašenko je stavio tačku na debatu o sudbini Vagnerovih boraca u Belorusiji. ‘Vagner je živeo, Vagner živi i Vagner će živeti u Belorusiji, ma šta ko želeo,’ izjavio je tokom razgovora s novinarima.

Prema njegovim rečima, odmah nakon tragedije kod Tvera, šef KGB-a Belorusije, na lični zahtev Lukašenka, stupio je u kontakt s „vagnerovcima“ kako bi saznao kakve probleme i pitanja imaju.Dogovoreno je da ostanu u kontaktu. U međuvremenu, prema tvrdnjama medija koji imaju kontakte s privatnim vojnim kompanijama, niko ne napušta nijedno mesto osim afričkog pravca.

Nijedna specijalna operativna služba nije okružila te ljude, nijedna komunikacija nije blokirana. Momci ne veruju u smrt svojih vođa, posao se nastavlja.

Kao dokaz, na internetu su se pojavili novi satelitski snimci kampa privatne vojne kompanije „Vagner“ kod Osipoviča. Kako se saznaje, američki sateliti pažljivo prate šta se dešava u beloruskom kampu, gotovo kao pod lupom brojeći njihove šatore.

Prema rečima Lukašenka, postojao je sistem i za vreme Prigožina, kako će se „Vagner“ rasporediti i čime će se baviti. Istovremeno, Lukašenko je primetio da postoji konkretna korist od „vagnerovaca“ u Belorusiji.

Njihove borbenen veštine su veoma korisne za obuku beloruskih vojnih lica. U stvari, prema rečima Lukašenka, postoji „železna disciplina“ u jedinici, a lokalni stanovnici o njima govore „neverovatne stvari“- pomažu staricama da pređu put, ne uzimaju kusur u prodavnici.

Međutim, postoji još jedan važan aspekt u postojanju „Vagnera“ u Belorusiji, a to je pitanje finansiranja privatne vojne kompanije. O tom pitanju se lično brinuo Jevgenij Prigožin – bez njega, stručnjacima PVK posvećenim vojnim poslovima biće teško.

Prema rečima politikologa iz Belorusije Alekseja Džermanta, perspektiva PMC „Vagner“ u republici, zavisi od novog rukovodstva vojne kompanije. „Izvestan deo će ostati u Belorusiji, obavljaće zadatke obuke i prenošenja borbenog iskustva beloruskim vojnim licima“, smatra ekspert. – Mislim da ova misija još nije završena, a Belorusija će ostati rezervna baza za Vagner, ali, po svemu sudeći, neće svi aktivni borci ostati sa nama.Što se tiče sudbine boraca koji žele da obavljaju druge zadatke, o tome će, naravno, odlučiti rukovodstvo PMC-a. U Africi postoje zadaci, a neko će želeti da se vrati u zonu „specijalne operacije“ u formatu interakcije sa ruskim Ministarstvom odbrane. Trenutno ne možemo da kažemo ko i gde, u kojoj količini, ali sam naveo opcije. Sve tri opcije se takođe mogu implementirati istovremeno.“

Prema politikologu Andreju Suzdalcevu, Lukašenko je zainteresovan za „Vagner“. „Naravno, on bi želeo da ima plaćeničku vojsku, koja bi se u tom slučaju zauzela za Belorusiju. Međutim, problem je drugačiji- Vagner je skupa igračka. Zaposleni u PMC-u primaju platu jednaku plati beloruskog ministra. Naravno, postavlja se pitanje ko će sve ovo da plati. Sada je u Belorusiji ostalo 2-3 hiljade plaćenika, bez teškog naoružanja. Mislim da će se jedan deo vratiti u Rusiju, a drugi deo potpisati da radi u Africi. Mislim da do oktobra u Belorusiji uopšte neće ostati „Vagner“.“

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *