ЛУКАШЕНКО ПРИЗНАО КРИМ САСТАВНИМ ДЕЛОМ РУСИЈЕ

ЛУКАШЕНКО ПРИЗНАО КРИМ САСТАВНИМ ДЕЛОМ РУСИЈЕ

5 новембра 2021

ИЗЈАВА председника Белорусије Александра Лукашенка о Криму представља признање да је то територија у саставу Руске Федерације.

Он је са том изјавио иступио на заседању Врховног државног савета руско-белоруске Савезне државе, а да је треба сматрати признањем Крима руском државном територијом – указао је председник Сталне комисије за међународне послове Представничког дома Белорусије Андреј Савиних.„Без икакве сумње, та изјава је признање руског статуса Крима. Чињеница је да је Крим и де факто и де јуре од стране Белорусије одавно признат као руски. Једино што је недостајало била је политичка изјава која то формализује“.

Савиних је подсетио да је Лукашенко претходно неколико пута изјављивао да је улазак Крима у састав Русије политичка реалност. Па у наставку нагласио:

„Данас је то недвосмислено саопштено. За нас је Крим, као и пре месец дана и пре седам година, саставни део Руске Федерације“.

Седница Врховног државног савета руско-белоруске Савезне државе одржана је 4. новембра путем видео конференције.

Руски председник Владимир Путин и његов белоруски колега Лукашенко потписали су и Декрет о интеграцији којим се одобрава 28 заједничких програма.

Ти програми предвиђају: интеграцију валутних система две земље, заједничке принципе убирања индиректних пореза, заједничку макроекономску политику, интеграцију платних система, хармонизацију новчано-кредитне политике, заједничко тржиште нафте и гаса…

Путин и Лукашенко такође су утврдили текст ажуриране војне доктрине.

Лукашенко је Савезну државу назвао „приоритетом свих приоритета за Белорусију“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u